Nyíregyháza

2024.01.31. 20:00

Sűrű füst, meleg szoba?

Keserű, szemet csípő, köhögésre ingerlő, sűrű füstről panaszkodnak az Örökösföldön élők.

Szon.hu

Másfél évtizede tilos hulladékkal fűteni, télen mégis fuldokolnak a települések a sűrű, fekete füsttől

Forrás: Illusztráció: AFP

Olvasónk a nyíregyházi településrész lakóinak nevében emelt szót, mert mint elmondta: alkonyat után már nem lehet ablakot nyitni, akkora a szmog, aminek az az oka, hogy még mindig sokan tüzelnek szeméttel. 
– Településeink levegőminőségét késő ősztől tavaszig leginkább a lakossági fűtés határozza meg. A légszennyező anyagok közül a szálló por jelenti egészségünkre a legnagyobb veszélyt. A leginkább veszélyesek a 2,5 mikrométer átmérő alatti részecskék, amelyek – a felületükre tapadt mérgező anyagokkal – könnyen bejutnak a tüdő léghólyagocskáiba, bizonyos részük pedig még a véráramba is eljut. Éppen ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy milyen fűtőanyagot használunk. Ne fűtsünk hulladékkal, mert mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, veszélyeztetve egészségünket és a környezetünket – hangsúlyozza közös kormányhivatali közleményében a főispáni kabinet. 

„Az égett műanyag, gumi és ruhanemű bűze beteríti a környéket. Tudom, nem fűthet mindenki gázzal vagy fával, de ez sem megoldás, megfulladunk az eltüzelt szemét füstjétől” – fakadt ki a telefonban olvasónk, s megjegyezte, évek óta tilos hulladékkal fűteni, mégsem ellenőrzi senki, hogy betartják-e, vagy sem. 

Kéménytüzet is okozhat 

A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk, ezért az Agrárminisztérium kampányt indított Fűts okosan! címmel. A figyelemfelkeltő és edukációs kiadványokból, plakátokból, videókból kiderül, hogy a hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések alkalmatlanok, mert az így keletkező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget. Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben égetését több mint 15 éve jogszabály tiltja. 
A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék eltüzelése, beleértve a festett, lakkozott, rétegelt lemezt, bútorlapot, műanyagot, gumit, ruhát. Ezen anyagok elégetésekor ugyanis a bennük található vagy kezeléskor felhordott különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. 
Piricsén is gondot okoz, hogy vannak olyan családok, akik szeméttel, rongyokkal vagy műanyaggal fűtenek. 
– Gyakran tapasztalom a faluban, hogy a kéményekből büdös, sötét füst száll fel. Nagyon reménykedünk benne, hogy ha beindul a műanyagok visszaváltása, kevesebbet fognak fűtésre használni. A szociális tűzifát sokszor sajnos eladják, és továbbra is kacatokat, veszélyes anyagokat, gumikat, lomokat tesznek a tűzre. Próbáljuk folyamatosan felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy ezzel mérgezik a levegőt, és nemcsak a környéken élők, hanem a saját családjuk egészségét is veszélyeztetik. Ráadásul az ilyen anyagokból származó lerakódás a kéményeket is tönkreteszi, akár lakástűzhöz is vezethet – mondta el lapunknak Orosz László. 
A település polgármestere hozzátette: a környezettudatosabb gondolkodást szeretnék előtérbe helyezni, hiszen a zöldhulladékot össze lehetne szedni komposztnak, és a kiszáradt faágakat fűtésre is használhatnák a kertes házban élő családok. 

Irritációt okozhat 

A légszennyező anyagok közül a legnagyobb veszélyt az egészségünkre a szálló por jelenti. Rozinka Zsolt Illés, a vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának vezetője korábban azt nyilatkozta: a levegőben szálló tíz mikronnál kisebb részecskék belégzésükkor túljutnak a garaton, s elsősorban a felső légutakat irritálják. A még kisebb, két és fél mikron méretű szemcsék a légzőszervekben mélyebbre is behatolnak, eljutnak a tüdőig is. Irritálják a szemet, az orrot, a torkot, köhögést, tüsszögést, orrfolyást okozhatnak. Súlyosabb esetekben légszomj léphet fel, a tüdőfunkció csökken, s ez ronthatja az asztmások, szívbetegek egészségi állapotát. A leginkább környezetbarát fűtési mód a gázfűtés és a távhő. Ahol nincs erre lehetőség, válasszunk környezetkímélőbb tüzelőanyagot! 

Fűtési kisokos: mit lehet és mit tilos?

Környezetünk és egészségünk védelme érdekében nagyon fontos, hogy ne fűtsünk hulladékkal, ellenkező esetben mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. A kormányhivatalok.hu tájékoztatása szerint a vegyes tüzelésű kazánokban fűthetünk papírhulladékkal, kezeletlen fával, jó minőségű szénnel és faforgáccsal. Ami biztosan nem kerülhet be a kazánokba: kezelt, tehát festett, lakkozott fa (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok), a műanyag ablak-, ajtókeret, rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, PET-palack, műanyaghulladék, használt autógumi, használt ruha, rongy, valamint fáradt olaj, üzemanyag. Hasonlóan káros az olcsóbb, rosszabb minőségű barnaszenek, lignit használata. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában