Nyíregyháza

2024.02.22. 12:21

Felesküdtek a haza szolgálatára (fotók, videó)

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái Nyíregyháza főterén tettek fogadalmat.

Miklós István

Fotó: Sipeki Péter

Rengeteg katonai jármű, masírozó katonák – ez a látvány fogadta csütörtök délelőtt azokat, akik a nyíregyházi Kossuth téren sétáltak. A fokozott katonai jelenlétnek ezúttal magasztos oka volt, ugyanis ünnepélyes katonai esküt tettek az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred katonái. Az állomány az MH Egységes Alapkiképzési Program keretében vonult be a honvédség kötelékébe. A rendezvényen elhangzott, Nyíregyháza híres katonaváros, ahol a lakosság lelkében ott él a hagyomány és a katonai múlt tisztelete. Ennek szellemében alakult meg 2018-ban az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred, majd 2021-ben a Nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium. Elengedhetetlen, hogy egy olyan fiatal nemzedék nőjön fel, melynek tagjai szívükön viselik hazánk és a nemzet sorsát.

Az egyik legszentebb dolog

A rendezvényen jelen volt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, dr. Polgári András, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, továbbá a rendvédelmi szervek vezetői is. Az esküt tett honvédeket Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntötte.

– Akik ma itt állnak, az egyik legszentebb dologra, a szülőföld védelmére esküdtek fel. E pillanattól egy olyan hivatást vállalnak, ami komoly elköteleződést követel meg, és állandó megmérettetéseket tartogat. Úgy vélem, a nagy elődök nyomdokaiban járunk, hiszen a Kárpát-medencében a magyar nép a saját nyelvét beszélheti a saját hazájában. Mindez őseink helytállásának, önfeláldozó cselekedeteinek köszönhető. A történelem viharos sodrában a honvédeknek számos harcot kellett megvívniuk. A hadviselés és az eszközök folyamatosan változtak, egy dolog azonban állandó maradt: a magyar honvédek ismérvei. Ezek a hazaszeretet, a kötelességtudat, valamint a feltétlen önfeláldozás – hívta fel a figyelmet a vezérőrnagy. Takács Attila Géza arra is rámutatott, e tulajdonságok nélkül nem lenne garantálható nemzetünk függetlensége és az állampolgárok nyugalma.

Új gondolkodásmód kell

– A világ jócskán megváltozott az elmúlt években. A szomszédunkban közel két éve dúl a háború, ami miatt rá kellett döbbennünk arra, hogy a béke egy törékeny kincs. A tartalékos erők szerepe felértékelődött, mivel a katonai műveleteknek ők is aktív részesei. Ezért hívták életre az egységes alapkiképzési programot, melynek keretében a hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák együtt, egységes követelményrendszer alapján kapják meg a haza védelméhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást. Erre az elmúlt évek fejlesztései eredményeként beérkező új katonai eszközök miatt is szükség van, tudniillik e modern berendezések teljesen új eljárásokat és gondolkodásmódot követelnek meg. Az eszközök azonban önmagukban nem elegendőek. Kell hozzájuk a jól képzett és elhivatott katona, aki a kor kihívásainak megfelelő módon képes ezeket kezelni – hangsúlyozta a vezérőrnagy, majd kiemelte: a honvédeket a kiképzés alatt olyan tudással vértezték fel, mellyel képesek lesznek megfelelni a velük szemben támasztott elvárásoknak.

– Bízom benne, hogy a megszerzett tudás mellett azt is megtapasztalták a bevonulók, milyen egy összetartó csapathoz tartozni, ahol a bajtársaikra testvéreikként tekinthetnek, és ha szükséges, ott állnak egymás mellett. Az eskütétellel az egyik legszebb, ám legnehezebb hivatást választották, ami fegyelmezettséggel, kitartással és önfeláldozással párosul. A haza és polgárainak biztonsága csak addig garantálható, amíg létezik a magyar haderő – tette hozzá Takács Attila Géza.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában