Kávé

2024.02.04. 17:23

Mentőövet dobtak a kávénak

Az arabica kávéfajta eddigi legrészletesebb genetikai térképét írták le a szakértők.

Kanalas Ottilia

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Egy olasz kutatócsoportnak sikerült megfejtenie a kávé genetikai titkait, ami ízletesebbé teheti mindenki kedvenc koffeines napindítóját. Az eredménynek hála, új kávéfajtákat nemesíthetünk, amelyek többek között jobban ellenállnak a klímaváltozás okozta környezeti változásoknak – olvasható az origo.hu-n.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány a legújabb DNS-szekvenálási technológiát használta az arabica kávénövény genetikai felépítésének eddigi legrészletesebb vizsgálatához. A kutatás révén megismerhetjük azokat a kávé előállítása szempontjából fontos géneket is, amelyek a főzet jellegzetes édes, lágy ízéért felelősek.

Ez segíthet a kávétermesztőknek, hogy új, különleges ízű és aromájú, valamint a nehezebb termesztési körülményeket is elviselő kávéfajtákat hozzanak létre. Az emelkedő hőmérséklet és a kiszámíthatatlan esőzések megváltoztatják a kávénövények termesztési körülményeit, ami a terméshozam csökkenéséhez, valamint a kártevők és betegségek támadásainak erősödéséhez vezet.

Arabica, robusta, liberica

Több mint száz, a természetben előforduló kávéfajta ismert, ezek közül azonban csak néhány alkalmas emberi fogyasztásra. A globális kávéipart két fő kávéfajta határozza meg: az arabica és a robusta. Létezik egy harmadik, a liberica, amit szintén sok helyen termesztenek, de közel sem olyan elterjedt, mint az utóbbiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában