Nyíregyháza

2024.03.21. 18:53

Áttérés a zöld életre

A zöld átállás, az e-mobilitás és a fenntarthatóság kihívásaira Nyíregyháza jó válaszokat tud adni.

Bednárik Mónika

Az e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés is

Fotó: Sipeki Péter

Olyan elektromobilitási kiállítással érkezett Nyíregyházára a HUMDA Zöld Életre Valók roadshow, amely a legfiatalabbaktól az idősebb korosztályig mindenkit megszólít. Az országjáró program második állomásán már a csütörtöki nyitónapon nagy volt a sürgés-forgás, a legkisebbek a közlekedésbiztonsági pályán, láthatósági mellényben, fejvédőben előbb a KRESZ-tudásukat csillogtatták, majd kerékpáron és négykeréken is bizonyíthatták, ismerik az alapvető közlekedési szabályokat, a nagyobbak pedig e-gokartokkal szlalomozhattak a városi uszoda parkolójában kialakított pályán. Ám a kínálat, mely vasárnap estig várja az érdeklődőket, sokkal szélesebb, mert az elektromos járművek és technológiai bemutatók mellett VR-szemüveggel megtekinthető a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális kiállítás, s interaktív akkumulátorfal is csábítja a nyíregyháziakat. 

Az e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok előnyeiről, működéséről, illetve környezeti vonatkozásairól, így nem véletlen, hogy a rendezvényen workshopot is tartottak.

– A komplex energiafelhasználás hatékony átültetéséhez együttműködés szükséges, az egyetem, a város és az ipar közös összefogásában. Ehhez nagymértékű alkalmazkodóképesség kell, amit csak közösen tudnak biztosítani. Világviszonylatban a zöldátállási versenyben a dobogón vagyunk és ott is kell maradnunk, ehhez Nyíregyháza kiváló helyszín, mintaértékű a gondolkodásmód – mutatott rá Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke. Szólt arról is, hogy az akkumulátoriparnak a zöld átállásban az energiatárolási képessége miatt kiemelkedő szerepe van. A technológia az elmúlt évtizedekben tapasztalt fejlődésének köszönhetően hirtelen került előtérbe, ezekre a kihívásokra kell jó válaszokat adni, amit Nyíregyháza megtett. A HUMDA roadshow pedig megmutatja, ezek nem a jövő megoldásai, hanem már velünk lévő technológiák – mondta.

 

A legszigorúbb előírások

– A zöld átalakulás időszaka van, tart az új ipari forradalom – jelentette ki előadásának elején dr. Podlovics Roland. Nyíregyháza alpolgármestere úgy fogalmazott az e-gondolkodásban, a zöld átállásban a megyeszékhely élen jár, már az elmúlt években is tudatosan erre készült.  Ilyen zöldtudatos szemlélettel hajtották végre a fejlesztéseket, amit a 300 ezer négyzetméternyi zöldfelület rekonstrukciója, fák és cserjék ültetése, az oktatási és nevelési intézmények energetikai felújítása, kerékpárutak építése, a CNG-hajtású autóbuszok 2018-as beszerzése is bizonyít. S ezen az úton halad tovább a város – ígéret az alpolgármester, aki természetesen beszélt az e-technológiát ide hozó új beruházásokról is. 

A Boysen akkumulátorok takarólemezét gyártja, a W-Scope ugyancsak az elektromobilitáshoz kapcsolódva szeparátorfólia gyárat épít, hogy 2025-ben megkezdhessék a termelést, a Sunwoda az eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán. 

– A zöldtudatos gondolkodás kihat az ipari parkunk fejlesztésére is. Tudjuk, hogy nagyon sokan félnek az újtól, aggódnak, hogy a környezetre ártalmasak lesznek, éppen ezért ezeket környezettudatosan, mindent alaposan körüljárva készítjük elő. Két éve, 2022-ben egy komplett állapotfelmérés készült a talaj szennyezettségről a talajvíz állapotáról, az idén kiegészítő állapotfelmérést végzünk, amihez egy egy éven át tartó levegőtisztasági mérés is kapcsolódik. Pontosan fogjuk tudni, hogy – amíg a gyárak nem kezdtek el gyártani– , honnan indultunk és a már tervezés alatt lévő monitoringrendszerrel átláthatóan, naprakészen vizsgáljuk majd a levegőminőséget, a szennyvízkibocsátási paramétereket, a talajvíz állapotát. Az adatok a lakosság számára is láthatóak lesznek – részletezte dr. Podlovics Roland, aki hangsúlyozta: a beruházók környezettudatos vállalásokat tettek és a legszigorúbb előírásoknak megfelelően alakítják ki a gyárat.

Példaként a Sunwodát említve elmondta, 90 százalékban szürkevizet használnak majd a gyártáshoz, az ivóvízfelhasználás naponta mintegy 600 köbméter lesz, az energiaellátást teljes mértékben megújuló forrásból biztosítják, de több mint 120 paraméterről, határértékekről még egyeztetnek. A fenntarthatóság, a megújuló energiákra épülő gazdaság, a zöldítés is kiemelt célja és feladata marad a városnak – hangsúlyozta az alpolgármester és ezek fontosságáról beszélt Hárskuti János is.

 

Oktatás és innováció

– Az egyetemi szervezetnek példát kell mutatnia Nyíregyházán és a régióban környezettudatosságban, energiatudatosságban és zöldenergia-alkalmazásában – tudatta a Nyíregyházi Egyetem elnöke, aki a jelenlévő hallgatókra nézve jelezte: nem csak az intézménynek, hanem a fiatal generációnak is fontos a fenntarthatóság. 

– Ezek nagyon fontos célok, amelyek eléréséhez szükség van a közösségi elkötelezettség erősítésére, az oktatásra, a szakemberképzésre és az innovációra. Az elektromobilitás alapvetően sokak fejében egy szűk terület, de ettől sokkal többről van szó, azokról az infrastruktúrákról, amelyekkel az új technológia teret tud nyerni. Az egyetem felelőssége, hogy az oktatási palettán ezek a tantárgyak megjelenjenek. Szakembereket kell képezzünk, akár rövidtávú át- és továbbképzéssel is, hogy olyan tudással, ismerettel rendelkezzenek, amelyre a befektetőknek szükségük van, amelyek már a zöldtechnológia fejlesztéséhez, az e-mobilitáshoz kapcsolódnak.  Az innováció folyamatos, ez egyszerre jelent tananyagfejlesztést, szoros együttműködést az ipari, kereskedelmi és gazdasági partnerekkel. Együtt tanulunk, együtt építjük a jövőt, hiszen öt évvel ezelőtt még nem tudtuk, hogy az elektromobilitás 2024 itt fog tartani. Van Z-szakunk, foglalkozunk a fenntarthatósággal, s látjuk, szükség van az e-mobilitás szakirányra is. A környezettudatosságban az egyetem a maga eszközeivel és forrásaival megpróbál mindent megtenni a napelem-rendszerrel, az e-töltőkkel, a zöld környezettel – ismertette Hárskuti János, és megjegyezte: a klímaváltozás az emberség egyik legnagyobb problémája, elengedhetetlen, hogy tegyünk a változásért életmódban és a hozzáállásban egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában