Csenger

2024.03.22. 14:12

Csapatban éri el sikereit

A csengeri származású dr. Apáti Ferenc magas rangú állami kitüntetésben részesült.

Tarnavölgyi Gergely

Dr. Apáti Ferenc (balra) dr. Nagy István minisztertől vehette át a kitüntetést

Forrás: Apáti Ferenc archívuma

Nemzeti ünnepünk alkalmából az Agrárminisztérium ünnepségén a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át dr. Apáti Ferenc.

Az elismerést a köztársasági elnök adományozza, de az agrártárca vezetőjétől, dr. Nagy Istvántól vehette kézbe az oklevelet a csengeri származású szakember a fővárosban.

– Azt gondolom, hogy aki kicsit is szerencsés, az a sikereit nem egyedül éri el, hanem közösen, közösségben, csapatban. Én ebből a szempontból kifejezetten szerencsés vagyok – fogalmazott lapunknak dr. Apáti Ferenc.

Kiemelte: nagy köszönettel tartozik a családjának, feleségének, szüleinek és testvéreinek, akik segítették őt eddigi pályáján, illetve viselték és elviselték a munka terhét.

– De hálás vagyok korábbi munkahelyem kollektívájának, a Debreceni Egyetem GTK Gazdálkodástudományi Intézet vezetőinek és munkatársainak, illetve jelenlegi munkahelyem, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar vezetőinek, valamint a Kertészettudományi Intézet munkatársainak. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács teljes csapatának, a Szabolcsi Alma Centrum projektmenedzsmentjének – sorolta.

Csengerben érettségizett

Dr. Apáti Ferenc a csengeri Ady Endre Gimnáziumban érettségizett, a Debreceni Egyetemen végzett gazdasági agrármérnökként, 2007-ben szerezte meg a PhD-fokozatot gazdálkodás- és szervezéstudományok tudományágban, 2014-ben habilitált. 2021. február elseje óta a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézetének intézetvezetője, egyetemi docens. 2018 és 2020 közt a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöki, 2020 novembere óta pedig a szervezet elnöki tisztjét tölti be.

Dr. Apáti Ferenc számtalan kutatási projektben vett részt, ezek (a teljesség igénye nélkül) érintették a növényvédelmet, a tápanyag-gazdálkodást, a gyümölcstermesztést és az élelmiszer-előállítást.

Közel 400 publikációja jelent meg az elmúlt 20 évben, ezek túlnyomó része a zöldség-gyümölcs ágazatok, illetve termékpálya piaci és gazdasági elemzését, továbbá a termésbiztonságot és a termésvédelmet (tavaszi fagyok és jégesők elleni védelem) érintették. 

Korábbi kitüntetések

Korábbi egyetemi kitüntetései között meg kell említeni az „Év Oktatója” díj gyakorlatvezető kategóriában elismerését, 2005; Dékáni Elismerő Oklevél, 2009; Pro Scientiae Oeconomicae díj, Debreceni Egyetem, 2012; Kádár Béla-díj, 2017.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában