Nyíregyháza

2024.03.06. 09:38

Felolvasási maratont tartottak

Olykor a résztvevők könnyeztek, néha nevettek is, de mindannyian lelkileg gazdagabban távoztak.

Szon.hu

Dr. Ivancsó István atya is vállalt felolvasást

Forrás: Fotó: az iskola

A Wass Albert-felolvasómaraton ebben az évben ünnepelte 20. évfordulóját. Egy baráti kezdeményezésként indult a sorozat, lelkes fiatalok egy csoportja szerette volna népszerűsíteni a sokáig betiltott Wass Albert műveit. Az első felolvasómaraton olyannyira jól sikerült, hogy ma már a világ minden táján élő magyarok egy időben – február utolsó péntekén – kezdik a felolvasást. 

Szép lelki élmények 

A nyíregyházi Szent Imre-gimnázium öt évvel ezelőtt csatlakozott a felhíváshoz a Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezete javaslatára, és azóta Wass Albert neve jól cseng az oktatási intézményben. 
A középiskola 2023 óta a város lakossága felé is kinyitotta kapuját, így a diákok és tanáraik délelőtt, míg a felnőttek délután olvasnak fel verseket, regényrészleteket, meséket vagy egyéb rövid írásokat. 
A felolvasónap meghitté, bensőségessé, szép lelki élménnyé vált, gazdagítva az olvasót és a közönséget is. Ebben az évben is az iskola könyvtára adott otthont a rendezvénynek, a nap háziasszonya Ilyésné Tóth Viktória volt. 
Az először felolvasók megismerkedtek Wass Albert életével és munkásságával is, és minden felolvasó kapott egy könyvjelzőt emlékbe. Az idén 80 diák, 8 tanár, 1 meghívott vendég, valamint 18 felnőtt olvasott fel 34 különböző verset, 24 regényrészletet és 8 mesét. 

Bőven voltak érdeklődők 

A korábbi években a meghívott vendégek között volt Tarczy Gyula, Pregitzer Fruzsina, Bódis Gábor, Nagy Szabina, 2024-ben pedig Baracsi Endrét, a vármegyei közgyűlés alelnökét kérték fel a szervezők közreműködésre. 
Február 23-án a délutáni felolvasáson részt vett ismét Nagy Szabina, valamint most először Ágoston Ildikó önkormányzati képviselők, a Rákóczi Szövetség Városi Szervezetének tagjai Dalmay Árpád elnök vezetésével, a KÉSZ Nyíregyházi csoportjának tagjai Megyesi Mária elnökkel, valamint elmentek a felolvasásra a Jósavárosi Irodalmi Kör tagjai is. 
Valamennyi résztvevő számára különleges élmény volt, hogy meghallgathatták egymás gondolatait a felolvasott részletekről. Olykor bizony a résztvevők könnyeztek, néha nevettek is, de mindannyian lelkileg gazdagabban távoztak az esti órákban – ­tájékoztatta szerkesztőségünket Csernyus Enikő főszervező.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában