Nyíregyháza, Nagybereg

2024.03.24. 15:30

Nyíregyházi ajándék Nagyberegnek

Keresztyén Balázs tanárra, helytörténészre, művelődésszervezőre emlékeztek.

L. Tóth Lajos

TóTóth László mondta az avatóbeszédet

Fotó: Hegedűs Csilla

A nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány újabb emléktáblát ajándékozott Kárpátaljának, ezúttal a Nagyberegi Református Líceumnak. A községben 1949-ben született Keresztyén Balázs tanárra, helytörténészre, művelődésszervezőre emlékeztek a helyi tanintézetek tanárai és diákjai.

A rendezvényt Tóth László esperes, a líceum lelkész igazgatója nyitotta meg és tartott avatóbeszédet. Méltatta Keresztyén Balázsnak az oktatásban és a művelődésben játszott fontos szerepét, irodalmi és történelmi kutatásainak eredményeit. Hangsúlyozta, hogy minden községben meg kell becsülni azokat a személyeket, akik munkásságukkal, egész életükkel példát mutattak közösségeiknek, szolgálták magyar nemzetünket. Ilyen volt Keresztyén Balázs is, akit sajnos nagyon fiatalon, mindössze 58 évesen szólította magához az Úr. „Az emléktábla pedig hirdetni fogja azt, hogy Nagyberegnek volt egy ilyen nagyszerű szülötte, akinek munkásságát érdemes tovább vinni” – mondta végezetül Tóth László, majd Nagybereg lakosainak, a református gyülekezet és a református líceum tagjainak a nevében köszönte meg a Beregszászért Alapítványnak az ajándékba kapott emléktáblát.

Dalmay Árpád, az alapítvány kuratóriumának elnöke nem lehetett jelen a rendezvényen, ezért levélben köszöntötte a résztvevőket. Kitért az alapítvány fő céljára, ami nem más, mint a Beregszászban és a környező településeken élő magyarok nemzeti azonosságtudatának erősítése, annak a tudatosítása, hogy itthon vannak immár több mint ezer éve ezen a gazdag magyar múlttal rendelkező vidéken. „Legyenek büszkék Keresztyén Balázsra, ahogy a szintén itt született Füzesi Magdára, valamint Balla Terézre is, hisz tevékenységükkel nemcsak Nagybereg, de Kárpátalja, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy az egész magyarság összetartozásának ügyét szolgálták, szolgálják” – állt a levélben.

Az emléktáblánál Tóth László és Ionika Antal Viktória, a líceum igazgatója helyezték el az emlékezés koszorúját. A bronz dombormű Sándor Attila székelyudvarhelyi művész alkotása.
Keresztyén Balázs Nagyberegen született, januárban lett volna 75 éves, de már 17 éve nincs közöttünk. A család innen Badalóba költözött, Balázs ott végezte ez az általános iskolát, majd a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskolában tanult tovább és érettségizett. 1967-ben felvételt nyert az Ungvári Állami Egyetemre, ahol 1972-ben magyar nyelv- és irodalomtanári diplomát szerzett. Ezután a Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskolában tanított haláláig. Pedagógusi munkája mellett rendkívül szerteágazó tevékenységet folytatott: tanulmányozta a kárpátaljai irodalmi hagyományokat, történeti és helyi mondákat, művelődéstörténeti kislexikont írt, kutatta a Perényiek és báró Perényi Zsigmond életét, több könyve jelent meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában