Virágszámlálás

2024.03.09. 09:15

Tavaszi újjászületés csillagvirágokkal - a Sóstói-erdőben

2023. március 10-én, vasárnap 09:30-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a védett ligeti csillagvirág állományának megszámlálására. Találkozó a Sóstói úti kórház előtti buszmegállónál, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét. Az idei tavasz szinte minden eddiginél hamarabb beköszöntött: Már február közepe óta mindenfelé virágok nyílnak, madarak énekelnek. A nyíregyházi Sóstói-erdőben is virít már legkorábbi védett növényünk, a ligeti csillagvirág. 2003 óta minden évben felmérik a természetvédők, hány tő él ebből a tavaszi ritkaságból.

Szon.hu

Forrás: Fotók: E-misszió Egyesület

A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Nyírség igen ritka védett növényfaja. Bár a hegy-dombvidékeken többfelé gyakori, az Alföldön rendkívül szórványos előfordulású. Termőhelyei megyénkben kizárólag az olyan ősi eredetű tölgyesek, mint a Nyíregyházi Sóstói-erdő. Az E-misszió Egyesület szervezésében már több mint 20 éve számolják az önkéntesek a védett vadvirág pontos mennyiségét.

A csillagvirág mennyisége pedig szinte folyamatosan növekszik, ami a természet regenerálódó képességének, helyreállásának egy örömteli példája. A Sóstói-erdőben ma ugyanis csak egyetlen helyen ismerjük állományát, amely mintegy két évtizede egy tarvágás miatt komoly veszélybe került. - Tájékoztatott dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület természetvédelmi programfelelőse. 2003-ban ugyanis mindössze 220 tövet sikerült találni az érintett 1,2 hektáros területen. Azaz átlagosan 50 négyzetméterenként mindössze egyetlen tő csillagvirág élt itt akkor. Aztán fokozatos növekedés indult el (olykor kisebb visszaeséssel), és 2022-re az állományméret meghaladta a 32 000 tövet, ami közel 150-szeres növekedés! A rendszeres felmérések tehát arra engednek következtetni, hogy a védett ritkaság kiheverte a megrázkódtatást, és a tarvágást követően lassan az erdei ökoszisztéma is helyreállhat ezen a helyen. Az elmúlt két évtizedben száznál is több önkéntes vett részt a számolásokban; nekik különösen köszönjük a segítséget!

Bár jó látni, hogy a csillagvirág állománya növekszik, az viszont aggodalommal tölthet el mindenkit, hogy a virágzás a klímaváltozás miatt egyre korábbra tolódik. Idén, 2024-ben minden eddiginél virágba borult az állomány, február utolsó napjaira már ezres számban lehetett látni
nyíló példányokat. 2010 előtt leggyakrabban áprilisra esett rendszeres csillagvirág-számlálásunk időpontja, de azóta szinte mindig egy márciusi hétvégére kell szerveznünk az akciót. Hosszabb távon beláthatatlan következményei lehetnek az egyre korábbi tavaszodásnak, és a mind gyakoribb március-áprilisi fagybetöréseknek is, ha nem vesszük komolyan a klímavédelmet. Mindenesetre szeretettel várunk minden érdeklődőt, hiszen a természet ébredésének és a pompázó csillagvirágoknak a látványa számunkra is jó „regenerálódást”, igazi tavaszi újjászületést jelent. – tette hozzá a biológus szakértő.

A program során a szervezők bemutatják az erdő további, már nyíló vadvirágait, és az első pillangókat is. A számolás részben bozótos, nehezen járható területen történik, ezért a résztvevőknek javasolt az ennek megfelelő, strapabíró ruházat, és a már ébredező kullancsokkal szembeni elővigyázatosság is.

További információ: Szigetvári Csaba egyesületi programfelelős; 
Tel: +3620/512-3311
Email: [email protected]
Honlap: www.sostoierdo.hu/
Közösségi oldal: www.facebook.com/sostoierdo/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában