Páfrányfenyőt ültettek

2019.06.07. 16:13

Élénken élő Luby-emlékek

A XIX. századi Szatmár vármegye kiemelkedő személyiségére emlékeztek Nagyarban.

Az idén 140 éves nagyari Luby-kastély impozáns környezetet nyújtott

A Luby Társaság a hetedik alkalommal rendezett Luby Emléknapon Petőfi Sándor barátjára és a szatmári közélet kiemelkedő alakjára, az egykori vármegye főszolgabírájára, majd aranytollal kitüntetett főjegyzőjére, Luby Zsigmondra (1819–1887) emlékezett születésének kétszázadik évfordulója apropóján.

Páfrányfenyőt ültettek

– A Luby család sírboltja mellett egy páfrányfenyőt ültettünk és lelepleztük a Luby Zsigmond-emlékkövet – említette dr. Kiss Kálmán, a Luby Társaság elnöke. Az emlékkövet Luby Péter, Luby Zsigmond ükunokája leplezte le, a Luby Margit-emlékoszlopon pedig Radványi Gáborné Luby Ágnes és Luby László helyezte el az emlékezés koszorúját. A megemlékezést követő konferencián dr. Kiss Kálmán Luby Zsigmond életútját mutatta be. Dr. Bene János a Vay család történetéről és a Vayak nagyari kapcsolódási mozzanatairól, Jeremcsuk Csaba pedig a Lubyaknak a szatmári borászat történetében betöltött szerepéről tartott elő­adást. A program részét képezte az idén 140 éves nagyari Luby-kastély történetének bemutatása is.

A „Rózsák éjszakája” a szórakozás mellett egyben tisztelgés is volt a kastély és az azt körülölelő gyönyörű park építője, a politikus és kiváló mezőgazdász Luby Géza előtt.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában