Évadnyitó

2019.09.02. 18:17

A színházban nincs megállás

A sikeres szabadtéri szezon után máris elindult az új évad.

Fotó: Dodó Ferenc

A Móricz Zsigmond Színházban nincs megállás: szombat éjjel ért véget a VIDOR Fesztivál, hétfőn délután az ünnepélyes társulati üléssel elindult az új évad, pénteken pedig már az első bemutatót is megtartják. Az évadnyitót a Krúdy kamarában a Színházi bestiák díszletei között tartották, de a helyszínválasztásnak más oka is volt. – Korábban sok nézőnk panaszkodott kényelmetlenségre, zsúfoltságra, ezért döntöttünk az átalakítás mellett – mondta Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója a társulati ülésen. – Pályázati forrásból, és az önkormányzat támogatásával már a VIDOR Fesztiválra elkészültünk a felújítással, aminek eredményeként jobban elférnek az előadásra várakozók.

 

Sikeres pályázatok

– A Rózsakert Szabadtéri Színpadon nyáron tizenkét előadást és nyolc filmet láthattak az érdeklődők (ezek mellett három produkciót befogadtunk), ezeket több mint tízezren látták, a bevétel pedig meghaladta a 36 millió forintot. Összehasonlításként csak egy adat: két évvel ezelőtt 16 millió forint volt a bevétel, igaz, akkor kevesebb előadásnak adott helyet a szabadtéri, de a növekedés így is szembetűnő. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően az Állami áruház című előadást ingyen nézhették meg azok a nyíregyháziak, akik regisztráltak – bízom benne, hogy ez is hozzájárul a Rózsakert népszerűsítéséhez – mondta Kirják Róbert, aki a támogatásokról is beszélt.

– A TAO-rendszer átalakítása miatt kevesebb forrás érkezett a színházhoz, ám sok új út nyílt meg előttünk. Pályázatokon közel 130 millió forintot nyertünk: ennek egy része a VIDOR Fesztivál költségvetéséhez jelentett óriási segítséget, de a kamara már említett felújítására, a színházi nevelési programra, egy szatmárnémeti vendégjátékra, a látás- és hallássérültek színházi élményhez juttatására és az Úri muri című előadásra, valamint a Lázár Ervin programra is nyertünk támogatást. Ez utóbbi keretében a megye harmadikos és ötödikes diákjai érkeznek hozzánk egy előadásra, ami mintegy 8 ezer gyereket jelent – komoly logisztikai feladat lesz ennyi plusz előadást beiktatni az egyébként is zsúfolt napirendünkbe, de bízom benne, hogy fennakadás nélkül meg tudjuk majd oldani – mondta az ügyvezető igazgató, aki a VIDOR-ról is szólt. – Sokan azt mondják, hogy az eddigi legjobb fesztivál volt, és ha a szabadtéri programokon résztvevők számát, illetve a telt házas színházi előadásokat vesszük alapul, talán mi sem értékelhetünk másképp.

Hatalmas siker

– A szabadtéri szezon megszervezése és a VIDOR Fesztivál lebonyolítása is rengeteg munkával jár, de mindkettő óriási siker – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki maga is nagy fesztiválrajongó. – Nem volt olyan nap, amikor éjfél előtt hazaértem, az esték nagy részét pedig jelenlegi és jövőbeni támogatókkal töltöttem. Fontos, hogy a VIDOR-nak olyan legyen a színvonala, ami vonzza az arra szívesen áldozó vállalkozókat, és azt látom, hogy ezen a téren is nagyot lépett előre a fesztivál.

– A színház sikeres előadásai és programsorozatai Nyíregyháza vonzerejét is növelik, a város nagyrendezvényeire pedig ma már nagyon sokan a környező városokból érkeznek. Emögött tudatos fejlesztési koncepció áll, és bízom benne, hogy ha a felújított Tiszti klub tovább növeli majd a kulturális helyszínek számát, még több vendéget köszönthetünk a városban – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában