Házadba léphetek II.

2019.11.19. 10:17

Büszkék lehetünk az épített örökségeinkre

Az értéket képviselő nyomtatott kiadványoknak mindig helyük lesz az életünkben.

A kötetet Szatmári István műemlékvédelmi szakértő (bal szélen) mutatta be, majd Baracsi Endre (középen) méltatta Csutkai Csaba fotóművészt

Fotó: Pusztai Sándor

Bár több száz remek képet készített a szatmár-beregi középkori templomokról Csutkai Csaba fotóművész, terjedelmi okok miatt ezeknek ezúttal is csak töredéke kaphatott helyet a Házadba léphetek II. – Szakrális építészeti örökség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban című, hétfőn bemutatott kötetben. A beszédes képeket humánumot sugárzó leírások teszik teljessé Cs. Szikora Erzsébet szerkesztésében.

– A mai világban annyi minden digitalizált már, ennek ellenére hiszem, hogy az értéket képviselő nyomtatott kiadványoknak, a gondolkodásunkra és az érzelmeinkre egyaránt nagy hatást gyakorló könyveknek továbbra is helyük lesz az életünkben – mondta a fotóművész.

– Amikor a Házadba léphetek című kiadvány első része elkészült, már pontosan tudtuk, hogy a munkánk nem ért véget, a szatmári középkori templomokat bemutató, csodálatos képekben és tartalmas leírásokban gazdag alkotás folytatásért kiált. A kiáltás pedig halló fülekre és támogató kezekre talált az Agrárminisztérium, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár, a megyei önkormányzat és a Hungarikum Bizottság „személyében”. Hiszen, ha középkori templomokról beszélünk, nem mehetünk el szavak és képek nélkül a beregi építészeti örökségek mellett sem – hangsúlyozta hétfőn a Házadba léphetek II. – Szakrális építészeti örökség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárban címet viselő kötet megyeházán tartott sajtónyilvános bemutatóján Baracsi Endre, a közgyűlés alelnöke.

Értékes közösségek

– A 17 szatmári templom, amellyel az első kötetben ismerkedhettek meg az olvasók, most kiegészült 19 beregi látnivalóval, teljesebbé téve a képet. Egy formailag és tartalmilag egyaránt szerethető és élvezhető kiadvány született, amely méltó, kitüntető helyet követelhet magának úgy a családi otthonok könyvespolcain, mint a könyvtárakban. Messze többről van szó, mint közel 100 oldal színes papírról: Csutkai Csaba sokatmondó fotóin, Cs. Szikora Erzsébet szerkesztésében, Csutkai Márton tervezőmunkája révén és Szatmári István szakmai lektorálása nyomán a templomokon túl képesek voltunk megmutatni a szatmári és beregi református közösségek értékes életét is. A középkori templomokkal nem csupán köveket, falakat örököltünk, túlélték az időt az olyan emberi értékek is, mint a szeretet, hit, humánum, összetartás – folytatta Baracsi Endre.

Tizenkilenc örökség

Hozzátette: a csengeri, csengersimai, szamostatárfalvai, szamosbecsi, nagygéci, csarodai, lónyai, tarpai, márokpapi, beregdaróci, beregsurányi, tákosi, vámosatyai, nyírmihálydi és szabolcsi református templomoknak, valamint a nyíregyházi evangélikus nagytemplomnak, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyháznak, a nagykállói református műemlék templomnak és a kisvárdai római katolikus templomnak nem csupán a történelmével ismerkedhetünk meg, a kifejező fotók és leírások a szakrális építészeti örökségek szellemiségét is közel hozzák a befogadókhoz.

Félezer példányban látott napvilágot

Számos „érintett” település polgármestere is helyet foglalt a Bessenyei nagyteremben tartott kötetbemutatón, ami a Beregdaróci Énekkar előadásával kezdődött és a Csaroda Férfikar műsorával zárult.

Szatmári István beszédében rámutatott: a szakrális építészeti örökségeinket nívósan bemutató, 500 példányban megjelent Házadba léphetek II. kötet segít tudatosítani az itt élőkben és a turistákban is, milyen csodálatos értékek vesznek minket körül.

– Jól tudjuk: a templomok nem csupán kulturális örökségek, nem csupán a vallásgyakorlás helyszínei, hanem erőt képviselő, közösséget formáló, üzenetet magukban hordozó építmények is. Hasznos és fontos ismeretekkel gazdagodhat, élményekkel töltekezhet fel az olvasó, bármelyik résznél üsse is fel a kötetet – fejtegette a műemlékvédelmi szakértő.

– Ki tudja, hogy amit ma építünk, alkotunk, mit fog üzenni másoknak 100-150 év múlva? A 20. és a 21. század épített örökségét meg kell ismernie mindenkinek. A könyvben helyett kapott képek egyben arról is árulkodnak, hogy az élettel teli Isten háza nem csupán egy építmény – fogalmazott Csutkai Csaba fotóművész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában