Két hónapon át készült,

2020.01.08. 13:14

Pillangó formájú domborművet kapott

Különleges és értékes ajándékkal, egy gyönyörűen megmunkált domborművel lepte meg Szabados István grafikus és fafaragó művész a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola tanárait, diákjait és az idejáró gyerekek szüleit is.

Szabados István fafaragó és grafikus a legújabb alkotásával

Fotó: Vincze Péter

Ahogy azt kisvárdai tudósítónktól, Vincze Pétertől megtudtuk, a műalkotás az iskola folyosóján gyönyörködteti mostantól az arra járókat.

A pillangó alakú életfa-ábrázolás különlegessége, hogy az iskolai élet is megjelenik benne az egységes rendszert alkotó különféle jelképek között, de a szemfüles szemlélő a város jelképeit is felfedezheti a gazdagon díszített felületen.

Motívumokban gazdag

– Ez a 180 centiméter magas és 220 centiméter széles alkotás tölgyfából és cseresznyefából készült, s jelenleg a legnagyobb dombormű, amelyet eddig valaha is készítettem – árulta el Szabados István művésztanár. Remek helyet találtunk neki a volt 5-ös számú, ma Vári Emilről elnevezett általános iskola emeleti folyosóján az igazgatói iroda és a tanári szoba között.

– Két hónapon át készült, októberben kezdtem hozzá, és november végére lett teljes, amely két hónapban már a tervezés is benne foglaltatik. Naponta 4-6 órát dolgoztam rajta, és 16 tantárgy piktogramját rejtettem el az életfa ágai között – hallhattuk a mestertől, aki zárásképpen hozzátette: – Mágikus számok, a nap, a hold, a város címere, egy turulmadár, a névadó Vári Emil születési és halálozási dátuma (1888–1919), és az iskola alapításának 1982-es dátuma is felkerült a domborműre a virágmotívumok, a férfi- és női jegyek, az új élet és a gyermek jelképei között.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában