film

2020.02.01. 17:30

A feltaláló segít eligazodni a múltban: mozifilm készült a megye szülöttéről

Mozifilm készült a Béres Csepp megalkotójáról, Kabay Barna producer közel érzi magához Béres Józsefet.

Téved, aki azt hiszi, hogy eredetileg dokumentumokon alapuló tévé­film­sorozatban (Cseppben az élet) gondolkodtak az alkotók, és utána lett mozifilm (A feltaláló) belőle. De ez már történelem, mint ahogy a záhonyi születésű híres feltaláló, dr. Béres József tanulságos életpályája is. A Gyöngyössy Bence által rendezett film február 6-tól látható az országos mozihálózatban, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is.

Andy Vajna nem támogatta

– 2015-ben 52 perces dokumentumfilmet forgattunk Petényi Katalinnal id. dr. Béres József életútjáról, de már ezzel is A feltaláló című játékfilm forgatókönyvét készítettük elő. Béres József önzetlensége, gondolkodásmódja ihletett.

Közel érzem magamhoz, hiszen őt is az életöröm és a természetszeretet jellemezték – mondta Kabay Barna, A feltaláló producere és társ-forgatókönyvírója. Korábban többek között a Jób lázadása, a Száműzöttek, a Halál sekély vízben, valamint a Hitvallók és ügynökök is a nevéhez fűződött.

– Nagyon fontos számomra, hogy ez a film a hatvanas évek óta felnőtt generációkat is megszólítsa. Azokat, akik keveset tudnak erről az időszakról. Úgy gondolom, hogy a mai fiatalokat is megérinti Béres József optimizmusa, életszeretete, ami mindig erőt adott neki.

– Mozifilmet akartunk készíteni, de Andy Vajna sajnos nem támogatta az elképzelésünket. Kitartó partnerkeresés után az MTVA társproducerként azzal a feltétellel szállt be, hogy tv-sorozatot kell készítenünk a témából. Ezért új forgatókönyvet kellett írni, hiszen teljesen más a dramaturgiája egy többrészes történetnek. Gyöngyössy Bence rendezővel már kezdetben is Gáspár Tiborra gondoltunk a főszerepben, akivel már korábban is forgattunk filmet.

A feltaláló című magyar játékfilm a legendás kutató, dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét mutatja be a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Izgalmas, érzelmekben gazdag jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét, a kutató folyamatos harcát, és objektív látleletet is nyújt az akkori Magyarországról, a társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról.

– A film sok eddig soha nem látott képanyagot tartalmaz, montázsvilága a rendszeresen moziba járó fiatalok igényeit is figyelembe veszi. A Béres család dokumentumokkal, korabeli eszközökkel is segítette a produkciót, nekik köszönhetjük például a legendás mikroszkópot is. Úgy érzem, hogy pozitív lesz a játékfilm fogadtatása, melyet hamarosan az ország 60 mozijában mutatnak be.

Ladányi Tóth Lajos


 

A feltaláló

Színes, magyar játékfilm

Országos premier: 2020. február 6.

Rendező: Gyöngyössy Bence

Producer: Kabay Barna

Főszereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Székely B. Miklós, Hatházi András, Für Anikó, Seress Zoltán

Forgatókönyv: Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence, Kabay Barna, Fonyódi Tibor, Czető Bernát László

Fényképezte: Csukás Sándor

Zene: Csont István, Balázs Ádám

Vágó: Tusor Bálint, Mózes Gyula István

Művészeti konzultáns: Petényi Katalin

Jelmez: Breckl János

Gyártásvezető: Cservenyi Tamás, Markó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában