Csudáknak éve 1848–1849

2020.03.14. 10:21

Illusztris kiadvány a csodákkal teli időszakról

A lapokon a magyar hadtörténelem különleges formában és módon elevenedik meg.

Fotó: @DODO FERENC

Egy egészen rendkívüli könyv kívánkozik reflektorfénybe a ’48-as forradalom és szabadságharc ünneplésére készülve. A Honvédelmi Minisztérium által megálmodott Kézzelfogható hadtörténelem sorozat részeként jelent meg Csudáknak éve 1848–1849 címmel, és sokkal több, mint egy történelmi összefoglaló, visszatekintő.

Aki ezt a könyvet leveszi a polcról, magát a történelmet tartja a kezében. Közel 60 korabeli dokumentum-hasonmás nyomata teszi igazán különlegessé. Hadijelentések, Görgei, Bem és Kossuth levelei, kitüntetési okirat, térképek, szabályzatok, felhívások, rendeletek, kiáltványok, valamint papírpénzek találhatók e különleges könyv zsebeiben.

A mellékletek sem mindennapiak: korabeli kokárda replikája az 1849-ben létrehozott Magyar Katonai Érdemrend III. osztályú koszorújával, interjúkat és kiképzési jeleneteket tartalmazó DVD, valamint egy CD lemez korabeli indulókkal és katonadalokkal.

Mintha ott lennénk

Az első fejezetben képet nyerünk a magyar hadügy 1825-től kezdődő törekvéseiről, benne Kossuth Lajos 1848. március 3-án beterjesztett felirati javaslatával, amelyben Magyarország mellett Ausztria népeinek is alkotmányt követelt.

Bemutatja a politikai kereteket, annak változását, amely végül a nemzetőrség megalakulásához vezetett.

A honvédség felépítésének, szerkezetének ismertetője nem csak a katonaság iránt érdeklődőknek nyújt élményt.

Mintha ott lennénk a gyalogság táborában, együtt indulnánk rohamra a lovassággal, fogadnánk a parancsokat a tüzérségnél a legendás Gábor Árontól, építenénk és bontanánk a hidakat a honvéd műszaki csapatokkal, paroláznánk a szabadcsapatok és légiók vezetőivel.

Várak, erődök

Megerősítést nyerünk a lengyel–magyar barátságban, megismerhetjük a honvédsereg vezetését. Külön fejezetet szentel a könyv Görgei Artúrnak, hadi sikereinek, a kilátástalanság idején is, amikor 30 ezer honvédjével kötötte le az oroszok 120 ezres seregét. Érdekes tudni, milyen volt az ellátás és az egészségügy, a hadanyag és a fegyverzet, valamint a honvédség egyenruházata.

Az izgalmas harcászati kérdések mellett a várak és erődök szerepe is kellő figyelmet kap, miként a délvidéki harcok, a horvát támadás, az erdélyi események, a téli és a tavaszi hadjárat, Buda bevétele.

Az orosz hadsereg megjelenése aztán eldöntötte a magyar szabadságharc sorsát, a fegyverletétel és a megtorlás már közismertebb részei zárják a kötetet, egészen a katonai emig­rációig. E könyvnek ott a helye a történelem iránt rajongók polcán!

(Csudáknak éve 1848–1849, HM Zrínyi Nonprofit Kft. – Zrínyi Kiadó, 2018)

NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában