Halálhíre mindenkit megrendített

2020.04.29. 10:45

Húsz éve hunyt el az ibrányi polihisztor

Hegedűs Dezső köztiszteletben álló személy volt a rétközi településen.

Forrás: KM-REPRODUKCIÓ

Kitörölhetetlenül beleírta magát Ibrány históriás könyvébe Hegedűs Dezső, aki húsz esztendeje, április 20-án hunyt el Budapesten. Rengeteget foglalkozott a város történelmével könyvformátumban, és sorozatot is írt az Ibrányi Hírlapban a rétközi helység múltjáról a köztiszteletben álló pedagógus, helytörténész, gimnáziumigazgató, akinek a fia, Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező.

Fotó: KM-REPRODUKCIÓ

Szuggesztív személyiség

– Még nagyon fiatal voltam, amikor elhunyt Hegedűs Dezső, ennek ellenére sok kedves emléket őrzök róla – említette megkeresésünkre Trencsényi Imre, Ibrány polgármestere. – Magával ragadó, szuggesztív személyiség volt, akinek minden írását elolvastam. Hallottam beszélni az utcán az emberekkel (mindenkit ismert, mindenkihez volt egy kedves szava), és hallottam beszélni előadóként és szónokként is – mindkettőben nagyszerű volt. Emlékszem az 1993-as város­avató ünnepségen elhangzott ünnepi beszédére, ami nagy hatással volt rám. Tőle származik az „Ibrányinak lenni küldetést jelent” mondat. Gyerekként is sok időt töltöttem a közösségi házban, a könyvtárban, ott gyakran lehetett találkozni és beszélgetni vele. Láttam labdarúgó-mérkőzéseken is, amikor megérkezett a szalmakalapjával és a kisszékével a kispad mellé. Édesanyám mesélte, hogy amikor fiatalon nagyon nehéz élethelyzetbe került, és be kellett fejeznie a gimnáziumi tanulmányait, Dezső bácsi a helyi gimnázium igazgatójaként többször megkereste anyukámat a munkahelyén, és addig győzködte, míg végül levelező tagozaton, a munka mellett leérettségizett. Ilyen ember volt ő. Empatikus, segítőkész, gondoskodó. Szeretettel, jóakarattal fordult mindenkihez.

Hegedűs Dezső élete, munkássága összeforrt Ibrány legújabb kori történetével, fejlődésével.

– A majdnem fél évszázados pedagógusi munkássága alatt igen sokat tett Ibrányért. Generációkat tanított, vezette a helyi gimnáziumot, megírta a város történetét, formálta arculatát, tudásával, élettapasztalatával igen sok embernek segített. Haláláig tagja volt az Ibrányi Hírlap szerkesztőbizottságának. Ibrány helytörténetének ­kutatásával, népszerűsítésével öregbítette városunk hírnevét. Egy igazi polihisztor volt. Értett a művészetekhez, kiváló sportoló és pedagógus volt, aki a magánéletében is példamutatóan viselkedett.

A településért tett erőfeszítéseit, munkásságát még élete során elismerte a város képviselő-testülete azzal, hogy 1997 augusztusában Ibrány Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott részére. Halálhíre mindenkit megrendített Ibrányban.

– A helyi művelődési központ rendszeresen rendez helytörténeti vetélkedőket, és a felkészülésre a Szurdoki Miklóssal közösen megírt „A rétközi Ibrány” című, többször kiadott könyvüket ajánlják. Hegedűs Dezsőnek Ibrány volt a világ közepe, sokat foglalkozott a helység történelmével. Kiadott munkái kiemelt helyet foglalnak el a városi könyvtár polcain. Az Ibrányi Hírlap ­szerkesztősége a mai napig megemlékezik azokról a krónikásokról – köztük Hegedűs Dezsőről –, akik már az égi szerkesztőség tagjai. Írásai, gondolatai pótolhatatlanok a város hírlapjában. Sajnos, a járványügyi vészhelyzet miatt egy kicsit megállt az élet nálunk is, így 28 esztendő után az Ibrányi Hírlap kiadása is szünetel. Méltó módon emlékeztünk volna meg benne Dezső bácsi munkásságáról. Ehelyett a hivatalos honlapunkon és a közösségi oldalunkon méltatjuk a nagyságát – zárta gondolatait Trencsényi Imre polgármester.

Könyvükből készülnek fel a helytörténeti vetélkedőre

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában