zene

2020.05.01. 15:30

Egyelőre a Dongó sem szárnyalhat

Dalokat írnak, töltekeznek, és a hétköznapi életüket élik a zenekar tagjai.

Fotó: Dongó

– Nem ez a lét­elemünk nekünk sem, de nem szakadtunk el a mindennapoktól, benne vagyunk az élet sűrűjében, és igyekszünk feltalálni magunkat – így fogadta faggatózásunkat a Prima különdíjas Dongó együttes zenekarvezetője, Balázsi Gyula, amikor vírus- és rontásűző beszélgetésre invitáltuk.

A hangjában megbúvó kedélyesség feledtette azt is, hogy nemrég esett át egy kisebb betegségen, és neki a bezártság egyben a rehabilitációt és feltöltődést is jelenti.

Pihennek a hangszerek

– Ha azt nézem, hogy decemberben, a téli ünnepkör kapcsán tartottuk a legutóbbi koncertjeinket, akkor kicsit elszomorít, hogy azóta pihen a gitár és a többi hangszer. Egyébként a zenekar évek óta visszavonul egy kis időre minden év elején, de márciustól jöttek volna a felkérések, amelyekről most le kellett mondanunk.

Diabéteszes gyerekek vártak bennünket, és a költészet napja alkalmából is lekötött a művelődési központ egy előadást, ezeket is keresztülhúzta a koronavírus. A Dongó korábbi tagjai régóta dédelgetik azt az ötletet, hogy feldolgozzák az együttes történetét: videó is készülne minderről, amihez egy koncert társulna.

Egyelőre ment ez is a levesbe. Ráadásul az új helyzet két hozzánk közel álló, zenei átjárást jelentő zenekart érint a Dongón kívül. Nem tud muzsikálni a régi tagjainkból álló Tüneth, és a néhány zenészünkkel együtt dolgozó Adhoc Team sem.

Vannak, akik távoktatnak

– Ezzel együtt nem süllyedtünk el az önsajnálatban, bár a helyzet kicsit mindenkinek felforgatta a megszokott életritmusát. A tagok egy része, Papp Csaba és Korponai Tibor home office-ban dolgozik, Fazekas Bernadettnek babája született, Kerék Annamária zenetanár és jómagam pedig a távoktatásból vesszük ki a részünket.

Én ugyan már nyugdíjas vagyok, de a Wesselényi-szakiskola gumiipari szakoktatója lettem, és az internet segítségével, a meglévő prezentációs anyagaimat kibővítve készítem fel a fiatalokat.

– Mivel együttesvezető is vagyok, hozzám minden információ befut. Amikor a Jósavárosi Művelődési Ház bejelentette, hogy minden együttesnek szüneteltetnie kell a próbáit, még a mi próbahelyünk kulcsait is le kellett adnunk, mindenki tőlem tudta meg a rossz hírt. A jó hírekkel pedig mindenki megkeres.

Korponai Tibor és családja új lakásba költözött, és Betti babájának fejlődését látva is nagyon boldogok vagyunk. A basszusgitárosunk, Papp Csaba időnként zenéket, szövegeket ír, és bár nem biztos, hogy mindegyikkel találkozni fogunk a Dongó együttes műsoraiban, szívesen mutatja meg nekünk.

Én egyelőre nem komponálok, helyette úgy próbálok töltődni, hogy zeneszámokat, koncerteket hallgatok Zorántól, a Dire Straitstől, a Pink Floydtól és hasonló nagyoktól, de filmnézésre, olvasásra is több idő marad.

– A közelmúltban felkértek bennünket egy koncertsorozatra, egy családi napokat szervező cég épített be bennünket a műsoraiba, így arra várunk, hogy átlendüljünk ezen a problémás időszakon.

A már megjelölt időpontokat evidenciában tartjuk, és más terveink is vannak. Mi ugyan karanténdalokat nem írtunk, de a legutóbbi, Paripám csodaszép pejkó című albumunknak az egyik óvodában bemutatott koncertjéről készült egy ragyogó hangulatú filmfelvétel.

Nagy Tibor volt ebben a segítségünkre, és ebből a nyersanyagból készítünk most egy vágott verziót – egyelőre a nyersvágás után vagyunk –, ami majd az együttes honlapjára is kikerül – tudtuk meg.

Ne legyen igaz

Balázsi Gyula zárásképpen elárulta azt is, hogy szerinte a vírushelyzet alighanem nyár végéig fennáll majd, amire többek véleménye is következtetni engedte. – Ráadásul tartani lehet attól is, hogy egy újabb hullámban ősz elején lesz még egy felívelése.

De bárcsak ne így lenne, hiszen július 24-ére jegyünk van a feleségemmel az Aerosmith- koncertre a Puskás-stadionba. Remélem, Európában is normalizálódik a helyzet, ha nem, akkor az ötvenéves jubileumi turnéját tartó remek bandáról lemondhatok – tette még hozzá Balázsi Gyula.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában