"Hangsúly"

2020.06.26. 11:05

Hangos irodalmi folyóirat

Négy év alatt tizenhat rádiófelvételt készítettek közönség előtt.

Nagy András László irodalomtörténész felvétel közben

Forrás: A MEGYEI KÖNYVTÁR ARCHÍVUMA

Érdemes a megyei könyvtár Digitális Hely­ismereti Archívumában böngészni, ugyanis valódi kincsekre bukkanhatunk. Ilyen a Hangsúly hangos irodalmi és művészeti folyóirat is, mely először 1983. november 14-én jelentkezett – élő rádiófelvétellel. Szerkesztői, Antall István újságíró, Görömbei András irodalomtörténész, Nagy András László színházi rendező és Ratkó József költő be akarták bizonyítani, hogy van Szabolcsban, Szatmárban, Beregben annyi szellemi erő, amely éltetni tud egy ilyen folyóiratot, megfelelő színvonalon nyújthat szellemi táplálékot a szerveződő közönségnek, s fóruma lehet az itt élő, s az innen elszármazott alkotó értelmiségieknek – olvasható a folyóirat ismertetőjében.

Nagy András László irodalomtörténész felvétel közben
Fotó: A MEGYEI KÖNYVTÁR ARCHÍVUMA

A leghallgatottabb idősávban

A kéthavonta jelentkező, közönség előtti rádiófelvétel állandó helyszíne a nyíregyházi Váci Mihály művelődési központ kamaraterme volt. Itt alkalmanként két negyvenperces rádióműsort rögzítettek. A havonta elkészülő „folyóiratszám” a Magyar Rádió nyíregyházi stúdiójának adásában hangzott el a 240 méteres középhullámon, minden hónap utolsó vasárnapján a délelőtti műsorban. Ez volt az egyik leghallgatottabb időpont. A Hangsúly szerkesztői több mint négyesztendős munkálkodásuk során 16 közönség előtti rádiófelvételt készítettek, pódiumműsort, irodalmi estet szerveztek. A közönség ezenkívül hat különkiadásnak lehetett részese, meghívottja. Összesen 43 műsor került adásba.

Néhány érdekesség: 1984 decemberében kétfelvonásos színpadi összeállítással emlékeztek a 60 éves Váci Mihályra; 1985 októberében önálló esttel mutatkozott be a folyóirat a budapesti Fiatal Művészek Klubjában; Ratkó József Segítsd a királyt című drámáját szinte a Hangsúly egy-egy felvételére, azon melegében, jelenetenként adta át.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában