Telt ház előtt

2020.09.12. 12:28

Szólt a rock és a roll a templomból

A fényeslitkei Filep Xavér és a győri Domján Ákos különleges koncertet adott Mándokon.

Filep Xavér és Domján Ákos az online térben találtak egymásra

Forrás: FILEP XAVÉR ARCHÍVUMA

„Blandet – avagy minden is, ami nem is” – ezt a címet adták annak a koncertnek, mely a mándoki református templom hallgatóságát szórakoztatta. A fényeslitkei Filep Xavér orgona-, a győri Domján Ákos pedig zongorajátékával nyűgözte le a közönséget.

Az orgona az élete

– Az orgona számomra nyolc éve az életem része. Sőt valójában ez az életem! – mondta Filep Xavér. – Amíg szüleimnél éltem, addig helyben, Fényeslitkén és a dögei református templomban helyettesítettem kántorként, majd a környékbeli római katolikus templomokban is vállaltam munkát. A kezdetet nekem az 1. zsoltár jelentette a református énekeskönyvből. Otthon, a kis szintetizátoromtól hirtelen egy templomi orgona padjára kerültem. Az a jó a hangszerben, hogy azzá tesz, aki lenni akarok. Nincs még két egyforma orgona. Gárdonyi Géza A lámpás című kisregényében fogalmaz úgy, hogy „az orgona szép hangszer. Van benne valami az emberi hangból és mennydörgésből, ami az Isten hangja. Az orgonának lelke van. Tud imádkozni, sírni, sóhajtani, örülni, remegve félni, vigasztalni és áldani”. Önmaga képmására nevel az orgona, és amíg nem tudok azonosulni vele, és tisztelettel, szeretettel, alázattal, kedvességgel játszani rajta, addig nem lehet valaki orgonista.

Ritka keresztnév az övé. A spanyol eredetű férfinevet viseli Varnus Xavér orgonaművész is.

– Sokszor felteszik a kérdést, hogy van-e rokoni kapcsolat közöttünk. Nos, nincs. Nemes egyszerűséggel a nővérem a Xénia nevet kapta, majd öt év múlva én pedig a Xavért. De ettől függetlenül ismerem Varnus Xavért nyolc esztendeje, és időközönként hosszasan telefonálunk vagy pár percet írunk egymásnak.

Filep Xavér és Domján Ákos az ország különböző részében élnek, az online térben ismerkedtek meg májusban.

– Ákos Instagram-oldalait böngésztem, és a szemem elé került egy koncertfelvétel, ahol Ákos a Csókkirályt zongorázza és énekli. Fenyő Miklós-őrültként számomra ez fantasztikus élmény volt. Mivel mindig is meg akartam tanulni rock ’n’ rollt zongorázni – ami egy orgonistának azért nem a legegyszerűbb –, így felvettem a kapcsolatot vele, s elkezdett megtanítani ennek a műfajnak az elsajátítására. Rengeteget beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, és úgy döntöttünk: megpróbáljuk, hogy egy templomban hogyan szól három különböző műfaj. Azért három, mert én tavalyelőtt nyáron elindítottam egy koncertsorozatot, ami a FilmHarmónia nevet kapta, ott klasszikus és filmzenék szólaltak meg orgonán.

Telt ház előtt

A nyírbátori, a győri, a kőbányai és a mándoki református, valamint a debreceni evangélikus templomban lépett fel eddig közösen Filep Xavér és Domján Ákos.

– Mindegyik koncerten meglepően jó volt a fogadtatás. Az Orgonák éjszakáján három koncertem volt Győrben, ahol az első kettőn csak klasszikus zenéket és saját szerzeményeket játszottam. Az esti Blandet koncertet mintegy 380-an hallgatták, vagyis telt ház előtt léptünk fel. Nagyon kedvező volt a visszajelzés. Lenni valakiből valami – egy hosszú folyamat. Pláne ebben a helyzetben. Mindig van hova fejlődni.

Változatos a repertoár

A rock és a roll a templomból – szokatlan a társítás.

– Sok olyan dala van Fenyő Miklósnak, melynek a szövege elfér egy templomban. Ezeket ki is használjuk, igyekszünk minden koncerten bőségesen alakítani a repertoárt – említette a 21 éves Xavér. – Rengetegen nőttek fel a Disney-meséken. Engem is magukkal varázsoltak a filmzenék. Ki ne hallotta már az Aladdinból a Minket vár a világ vagy az Oroszlánkirályból az Érzed már, a szív szavát című betétdalokat? Vagy a Karib-tenger kalózainak a zenéjét? Természetesen nem csak Disney áll a középpontban. A legkisebbek imádják a Mr. Bean főcímdalát. A felnőttek ismerik a Brian élete című filmet is, annak a záródala is sokszor felcsendül.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában