kincsek a falban, tiszavasváriban

2020.11.06. 17:30

Befalazták a családi ezüstöt

A tervek szerint jövő tavasszal mutatják be Péchy Mária néprajzi tárgyainak gyűjteményét a múzeumfaluban.

Forrás: youtube

Különleges tárgyegyüttessel ismerkedhetnek meg mindazok, akik felkeresik a Sóstói Múzeumfalu Facebook-oldalát. Dr. Szabó Sarolta, a nyíregyházi skanzen igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválján online osztotta meg a Péchy–Kovács-gyűjtemény történetét és a következő év tavaszán a gyulaházi parókia épületében bemutatandó kiállítás születésének körülményeit.

Több múzeumnak felajánlották

– Péchy Mária és férje, dr. Kovács Gyula a múzeumnak ajándékozta több mint hétszáz darabból álló gyűjteményét. Ennek egyik része – nagyon sok ezüsttárgy és régi bútor – a család tulajdonában volt, míg a másik része kifejezetten Péchy Máriához köthető, aki szerette a szép néprajzi tárgyakat, a Sóstói Múzeumfaluban a gyűjteménynek ezt a részét fogjuk bemutatni – árulta el dr. Szabó Sarolta.

Hozzátette: érdekes a család élete, mert bár a házaspár Debrecenben élt, de Péchy Mária Nyíregyházán született, ide járt középiskolába, édesapja, Ferenc a város laktanyájában volt katonatiszt. A gyűjteményt több múzeumnak is felajánlották kiállításra, de csak a megyeszékhelytől kaptak ígéretet a tárlat összeállítására.

Péchy Mária visszaemlékezéséből kiderült, hogy családja a második világháború idején összecsomagolta az értékesebb tárgyakat, és egy szekérre felrakva menekült Ausztria felé, ám vissza kellett térniük Magyarországra. A nagyszülők a mai Tiszavasváriban, a Korniss-kastélyban éltek, ott falazták be az értékes ezüstöket. Majd csak valamikor a nyolcvanas évek elején kértek engedélyt az akkori városi tanácstól, hogy kibonthassák a tulajdonukat képező értékes tárgyakat, melyek aztán bekerültek a nyíregyházi múzeumba.

Interaktív kiállítás

– A kiállítás előkészítése során minden tárgyat kicsomagoltunk, rendszereztünk, s típusonként mutatjuk majd be azokat. A gyűjtemény néprajzi része körülbelül 350 darabból áll, ezek fazekasmunkák, porcelánok és hazai, valamint a környező országok gyáraiban készült kemény cserepek. Olyan kiállítást szeretnénk összeállítani, ami ezeket a tárgyakat anyaguk, formájuk szerint elkülönítve mutatja be interaktív, a látogatók számára élményekkel teli módon. A tárlatnak lesz egy konyharésze, ami azért lesz érdekes, mert olyan tárgyakat vonultat fel, amikkel Péchy Mária gyermekkorában nyaranta találkozott a Korniss-kastélyban – ismertette a skanzen igazgatója. Tervben van továbbá egy korabeli lakodalmi asztal bemutatása valóságos és digitális elemekkel, a gyűjtemény virágos keménycserép tányérjai ott kapnának nagy szerepet.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában