A konyhában is nagyon kreatív

2020.12.12. 20:00

Koreográfiák befőttekre, lekvárokra

Nem csak a próbateremben, a konyhában is ki tud teljesedni.

SZA

Feketéné Kun Ildikó polcai különlegességekkel vannak tele

Fotó: Sipeki Péter

Feketéné Kun Ildikó Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, nívó- és Tehetségekért díjas, Megyei Prima díjas balettmester nem csak a próbatermekben érzi jól magát: számára a konyha is a kiteljesedés terepe. Azt mondja, a kreativitásnak sütés, főzés közben ugyanolyan nagy hasznát veszi, mint a táncban és a koreográfiakészítésben. Imád pepecselni, mert tudja, ha sok időt is tölt el egy-egy étel elkészítésével, annak meglesz az eredménye.

– A főzés igazi művészet, ahol az alkotás folyamata ugyanolyan fontos, mint a végeredmény – ezt vallja Feketéné Kun Ildikó Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, nívó- és Tehetségekért díjas, Megyei Prima díjas balettmester, akinél kevesen tudhatják jobban, mit is jelent a művészet.

Tízéves korától részese Nyíregyháza kulturális életének, sokan ismerik néptáncosként, társastáncosként, de a legtöbben balettosként, pedagógusként, koreográfusként. Több mint 44 éve alapította a Primavera Balettegyüttest, nevéhez fűződik a Qn-Balett Iskola és a Jazz-Mix táncegyüttes létrehozása. De nem csak a próbatermekben érzi jól magát: számára a konyha is a kiteljesedés terepe.

Imád pepecselni

– Mielőtt férjhez mentem, nem nagyon főztem. Az anyósom viszont mindent tudott, amit a konyháról tudni kell, nekem ő volt a tanítómesterem – olyannyira, hogy egy karácsonyi vacsoránál édesanyám meg is jegyezte, hogy nem úgy főzök, ahogy ő. Én akkor ébredtem rá az ételkészítés fontosságára, amikor már önálló háztartást vezettem, és a kreativitásnak a konyhában ugyanolyan nagy hasznát veszem, mint a táncban, a koreográfiakészítésben. Imádok pepecselni, mert tudom, hogy ha sok időt is töltök el egy-egy étel elkészítésével, meglesz az eredménye. Sokat kísérletezek, de van miből kiindulnom, hiszen több mint 200 szakácskönyvem és megszámlálhatatlanul sok receptes újságom van. Az elsőt édesanyámtól kaptam, ez pedig nem más, mint a század első felének ismert színésznője, Vízvári Mariska szakácskönyve. A könyvekben sok az aláhúzás, a megjegyzés: van olyan recept, ami mellé odaírtam: ezt soha többé. Van egy saját füzetem is, amibe a számomra legfontosabb receptek kerülnek zöld tollal írva – mesélte Ildikó, akinek a polcán számtalan különlegesség sorakozik.

Mazsola a meggymag helyén

– Az almaszirupba tett szilvában a mag helyére pirított mandulát teszek, a meggyben pedig a magot mazsolára cserélem, és leöntöm 40 százalékos rummal. Időigényes, de megéri, mert nagyon finom. Ahogy az agglegénykompót is: amikor kezdenek érni a gyümölcsök, egy-egy sorban lerakom ezeket egy befőttes­üvegbe, teszek rá egy sor cukrot, és öntök rá rumot. Az eperrel kezdem, és jön minden egymás után, a körtééig bezárólag. Süteménybe rakom, vagy csokiszalámiba: a család egyik kedvence. Ilyen a pácolt fokhagyma is, ami különleges és ízletes: a fiam néha még magában is ropogtatja. Készítek fenyőmézet – a világoszöld fenyőrügyet mézbe teszem, és torokgyulladásra nagyon hatásos –, dióvajat, csalamádét, paradicsomlevet, de lekvárokat, savanyúságot is. Semmit sem dobok ki, az idén például leverte a diót a szél, ezért lett belőle zölddió-befőtt, és ha nem érik be a paradicsom, beleteszem a csalamádéba. – Szeretek sütni, főzni, mindig izgalmas, ha az első ránézésre egymáshoz nem passzoló ízek végül tökéletes egységet alkotnak. Sokszor készítek gyümölcstortát, Pavlova-tortát, muffinokat, krémeseket, de nagyon szeretjük a Pistu pogácsáját is: édesapámat hívtuk így, a pogácsába pedig nem kell más, csak 25 dkg liszt, ugyanennyi margarin, 1 kis pohár tejföl és só. Egy éjszakára hűtőbe teszem, kisütöm, és olyan, mint a leveles tészta. Nagy kedvencünk az a fajta gyümölcskenyér is, ami telis-tele van aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal. Izgalmas, és hetekig eláll – amikor január 1-jén fellépünk az újévi koncerten, mindig viszek belőle a tanítványaimnak. Különleges meglepetést kapnak az unokáim karácsonykor: ehető virágokat teszek egy jéggömbbe, ami aztán kölyökpezsgőbe kerül – mesélte Ildikó, akinek hiányoznak a tanítványai és a közös munka, mert nagy szerelem a sütés, a főzés, de a tánc még annál is nagyobb.

SZA

Pácolt fokhagyma

Hozzávalók: 15 fokhagyma, 1 liter száraz fehérbor, 2 deciliter 10 százalékos ecet, 15 dkg cukor, 1 kávéskanálnyi fekete bors, 3 babérlevél, 2 csokor tárkony, 1 evőkanál só, pirospaprika

Elkészítés: A levet leforralom, beleteszem a fokhagymát, és öt percre újra felforralom. 24 órán át állni hagyom, öt percre felforralom, üvegbe teszem, és öntök rá egy kevés olívaolajat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában