Szilvalekvár

2021.01.24. 08:01

A talajban rejlik a szatmári szilva titka

Magyar Termék védjegyet kapott az egyedi technológiával készülő szilvalekvár.

Km

A gyerekek is imádják!

Forrás: illusztráció / shutterstock

Pozitív élettani hatásai miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan ízét. Az Agricolae Kft. a főzés értékeit megtartva, de annak technikai hiányosságait kiegészítve 2006 óta készít egyedi technológiával szatmári szilva­lekvárt, minőségi munkáját pedig a közelmúltban két Magyar Termék védjeggyel ismerték el.

Telis-tele vitaminokkal

A szilva A-, B- és E-vitaminban gazdag, rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Emésztési zavarokra már őseink is előszeretettel fogyasztották, hiszen normalizálja a gyomor működését, a benne lévő B-vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, elősegíti az agy megfelelő működését is. A Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület és az Agricolae Kft. lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményéből kiderül: a szilvának világszerte kétezer fajtáját ismerjük, mi pedig különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis a szatmári szilva mind közül az egyik legfinomabb.

Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke azt mondta, a szatmári szilva különlegességét a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú. – Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat és a cukor. Ha északabbra megyünk, ott a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze – fogalmazott.

A szatmári szilvából természetesen legalább ilyen finom szilvalekvár készíthető, ezt teszi az Agricolae Kft. A vállalat a lekvárt gömbvákuum­üstös technológiával készíti: 100 Celsius-fok helyett 50 Celsius-fokon főzik, így megmaradnak benne a vitaminok, illetve az íz-illat aromák. Ezzel azt is elérték, hogy a szilvalekvár égetettrészecske-tartalma az egészségügyi határérték alatt marad. Több mint két évtizedes munkájukat a közelmúltban elismerték: két terméküket Magyar Termék védjeggyel, többet pedig Hazai Termék védjeggyel láttak el. Bíró Alexandra logisztikai vezető azt mondta, ez számunkra azért fontos, mert az eredetvédettség eléréséhez ez egy nagyon fontos lépcsőfok, a másik szempont pedig az, hogy a hazai termék és annak népszerűsítése évek óta a szívügyük.

– Magyar Termék csak az lehet, ami hazai alapanyagból készül, és a feldolgozás minden lépése itthon történik. Mivel szilvalekvárjaink hozzáadott cukor nélkül készülnek, így ezek a termékeink abszolút megfeleltek a törvény által támasztott kritériumoknak” – értékelt. Hozzátette, cégük életében ez egy hatalmas mérföldkő, amely azt jelzi, hogy már nemcsak terméket, hanem értéket állítanak elő.

Komplex program

– Úgy gondoljuk, a szatmári szilvalekvár népszerűsítésével nemcsak a kft. termékei válhatnak ismertebbé, hanem az a tudás is, ami a szatmári régió hagyományaiban mélyen gyökerezik, és ami a kultúránk része – mondta Saliga Csaba, a vállalat növényvédelmi szakembere.

A Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület az Agricolae Kft.-vel együttműködve, a Szent István Egyetem szakértői gárdáját is segítségül hívva egy olyan komplex kutatás-fejlesztési projektben vesz részt, ami arra is próbál választ találni, hogy a térség mikroklímája, termőtalajának összetétele és időjárási viszonyai hogyan befolyásolják a szilva zamatát. A projekt az elkövetkező 3 évben az egyetem részéről a gyümölcsfák védelmének fejlesztésére, a cég részéről pedig a gyümölcsfeldolgozás még hatékonyabbá tételére koncentrál.

KM

Szilvalekvárral töltött tepertős papucs

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 ek. cukor, 3 dl joghurt, 3 dkg élesztő, só, bors, 30 dkg tepertőkrém, 2 db tojás, 1 üveg szilvalekvár, fahéj, porcukor.

Elkészítés: A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral, és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha híg a lekvár, egy tojás sárgáját belekeverhetjük. A kifliket sütés előtt tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában