Toszkána

2021.05.30. 10:34

Gasztrotúrák a világ egyik legszebb vidékén

Gasztroturizmussal foglalkozik Toszkánában a nyíregyházi származású hölgy.

SZA

Ágnes és férje, Paolo

Ha Toszkána kerül szóba, szinte mindenkinek a napsütés jut először az eszébe. Azután a reneszánsz romantika, a művészeket megihlető mesebeli tájak, a lankás borvidékek, az illatozó olajfák, a csodaszép villák – és persze a helyben termett alapanyagokat felhasználó, messze földön híres toszkán konyha. A helyiek szerint Isten jókedvében alkotta meg ezt a vidéket égbe szökő ciprusaival, zöldellő hegyoldalaival, napsárga kőházaival – aki szeret utazni, Toszkánát biztosan látni akarja, és a különleges ételeket kedvelő ínyencek közül is sokan felírják a bakancslistájukra. Egy magyar–olasz házaspár a régió egyik legszebb részén fekvő Montefollonico nevű településén évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy összeköti e két szenvedélyt, és gasztrotúrákat szervez. Vendégeik amellett, hogy felfedezhetik Pienza, Siena és Montepulciano városkáit, megtanulhatnak tésztát gyúrni, előételeket készíteni, húsokat pácolni, sütni – természetesen a toszkán hagyományok jegyében. A hozzájuk látogatók kóstolhatnak olívabogyót, sajtokat, friss tengeri herkentyűket és persze pompás borokat. A házaspár vezet bortúrákat is, szarvasgomba-vadászat és sajtüzem-látogatás is ízesíti a programot, sőt, polgári esküvőket is szerveznek. És hogy miért kívánkozik mindez a megyei napilap hasábjaira? Azért, mert a házaspár hölgytagja, Bucs Ágnes megyénkből származik, 2007-ig Nyíregyházán élt.

Imádja a munkáját

A történelem egy darabja

– Egy bankban dolgoztam, a szerelem repített ki Toszkánába. A férjem, Paolo Masini az egyik leghíresebb olasz séf, aki évtizedekkel ezelőtt Montefollonico történelmi belvárosában megvásárolt egy panorámás üzemet, ami korábban egy olasz gróf tulajdonában volt, így az épülettel együtt egy darabka történelemhez is hozzájutott. Vigyázva erre a nem mindennapi örökségre, először egy hotelt nyitottunk, később egy éttermet, majd létrehoztuk a Ficopazzo nevű birtokot – mesélte lapunknak Ágnes, aki kislányként az édesanyjától tanult főzni, természetesen magyarosan. Amikor Toszkánába került, elvégezte a sienai egyetemen az idegenvezetés szakot, azon belül pedig toszkán gasztronómiát és borászati ismereteket is tanult.

Ágnes és férje, Paolo

Sertéssült és pohárkrém

– Amikor elkezdtünk vendégeket fogadni a férjemmel, kezdetben az amerikai turisták voltak a középpontban, később a már megszerzett tapasztalatainkra építve alakítottam ki a magyar vonalat: ezek lettek a tematikus élményhetek és gasztrotúrák, ahol a pihenéssel, kikapcsolódással összekapcsolódik a toszán konyhai kultúra. Nagyon népszerűek a programjaink, járt nálunk Nacsa Olivér és akkori felesége, Somossy Barbara, Keleti Andrea, ahogy több híres magyar borász – Liszkay Mihály, Gere Andrea, Schubert Vilmos – is, de a világ számos országából érkeztek már hozzánk vendégek. Az éttermünkben – a Ristorante Ficopazzo a ­Michelin ­Guide-ba is bekerült – az autentikus toszkán konyha fogásait kínáljuk és a halak, húsok elkészítését tanítjuk meg a vendégeinknek. Paolo megmutatja nekik azt is, mit takar a hagyományos toszkán porchettatechnika – ez csont nélküli sertéssült, olasz kulináris hagyományok szerint zöldfűszerekkel, legalább 8 órán át sütve –, de készítenek közösen panna cottát és zuppa inglesét is: ez utóbbi egy likőrös-piskótás pohárkrém, amit a férjem úgy készít el, mint ahogy a világon senki más – mondja Ágnes, aki az elmúlt közel másfél évtized alatt megszerette az olasz, azon belül a toszkán ételeket, a kedvencei a házi tészták.

A világ minden részéből érkeznek hozzájuk vendégek

Könnyen elkészíthető tészták

– Nagyon szeretem a pici nevű spagettit, ami tojás nélkül készül egy kis olajjal meglocsolva, fokhagymával ízesítve vagy borssal és kevés sajttal megszórva. Nagy kedvencem a klasszikus, könnyen elkészíthető spaghetti alla chitarra, a la checca tészta (ez bazsalikommal, mozzarellával, olívával, fokhagymával, sóval, borssal és friss paradicsommal készül), de a melanzane alla parmigiana is – ez a rakott padlizsánhoz hasonlít – meséli Ágnes, aki nemcsak enni és főzni szeret, de a vendéglátószerepet is nagyon élvezi. A világ minden szegletéből érkeznek hozzájuk turisták, akikkel megismertetik a világ egyik legszebb vidékét, s akiket bevezetnek a toszkán gasztronómia különleges világába. Kell ennél több? Aligha.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában