Kastélymúzeum

2021.06.08. 07:52

Újra kitárja kapuit a baktai Dégenfeld Kastélymúzeum

A kastélymúzeum látogatása minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

LTL

Mindegyik teremben érdemes hosszasan elidőzniük a látogatóknak

Forrás: Dégenfeld Kastélymúzeum

Az interaktív Dégenfeld Kastélymúzeum hosszú idő után kedden újra kinyit. A XVII. század első felében épült, majd a reformkor végén kibővített és felújított klasszicista stílusú kastély a múlt század második felének zivataros évtizedei után 2016. március 15-én tárta ki ajtajait a nagyközönség előtt.

Hagyományos és interaktív

A Dégenfeld-kastélyban egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeumot alakítottak ki, amely egyszerre hagyományos és interaktív is: informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt képes átadni a látogatóknak. A XXI. század technikáját hívja segítségül a korabeli élet megismertetésére: egyedi alkalmazások, szoftverek modern táblagépek kameraképén a virtuálisan felépített világot prezentálják.

Az állandó kiállítás témája több területet ölel fel. Bemutatják Magyarország történetével párhuzamosan Baktalórántháza múltját a bronzkortól, a honfoglaláson és államalapításon keresztül egészen a múlt századig, a kastély főúri lakóinak bemutatásával karöltve. Mindezek mellett a korhű bútorozott szobákban teret kap a főúri gyermeknevelés, a Gyermekek világa szoba, a női szalon, és az úri passziókat is megtekinthetik az érdeklődők.

Tavalyelőtt adták át a Baktai-erdő című látványos természetismereti-tudományos, interaktív elemekkel bővelkedő állandó kiállítást. A kastély híres szülötte gróf Károlyi Gyula egykori miniszterelnök. A róla elnevezett emlékházat tavaly ősszel nyitották meg, ahol a névadó, gróf nagykárolyi Károlyi Gyula életútjának és korabeli irodájának bemutatásán kívül látogatható még a Székely Hadosztály Emlékezete 1918–19 című tárlat is.

A kastélymúzeum kétségkívül minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt. Nyáron keddtől szombatig 9–18 óráig, vasárnap 10–16 óráig tartanak nyitva a fenyves erdő városában.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában