Tuzsér

2021.06.08. 11:30

Újratemetik Tuzséron a község első díszpolgárát

Nagyon sok olvasónknak semmit nem mond nemes sédeni Ambrózy György neve (1885–1970), pedig mind katonaként, mind a rendjel- és kitüntetéstan (falerisztika) szakírójaként beírta a nevét hazánk történelmébe.

KM

A tuzséri alma hírneve

Az I. világháborút (1914–1918) huszárként küzdötte végig. A háború kezdetén véghez vitt haditettéért a legmagasabb kitüntetést, a Mária Terézia-rend lovagkeresztjét kapta. A háború után századosi rangban Horthy Miklós segédtisztje volt a Hadügyminisztériumban. 1940-ben kiadták Magyar csataképek című művét, ami tulajdonképpen doktori értékezés volt a művészettörténet köréből, a könyvében magyar tárgyú csatakép-ábrázolásokat – festményeket, szobrokat, ötvösműveket, plasztikákat – mutatott be. Részt vett a rendjelekkel és kitüntetésekkel foglalkozó kézikönyv szerkesztőbizottságának a munkájában is. Élete szorosan kötődött Tuzsérhoz is, hiszen a felesége Lónyay Pálma hercegnő (Slanec, 1880. márc. 27. – Tuzsér, 1967. júl. 17.) volt. Tuzsér nagyközség első díszpolgári címét 1936-ban Ambrózy György kapta.

A megye mezőgazdaságában is meghatározó szerepet játszott, a tevékenykedésének köszönhetően lett világhírű a tuzséri alma. A nevéhez fűződik továbbá a rétközi, a jalapári és a mándoki uradalmak újjáalakítása is. Az ő kezdeményezésére, buzdítására kapták meg az almáskertek az akkoriban modernnek számító kezeléseket, amelyek eredményeként a szabolcsi alma a legjobb minőségű gyümölcsökkel is felvehette a versenyt Európában. Halála után Budapesten temették el, azonban földi maradványait újratemetik katonai tisztelet­adás mellett június 10-én 14 órától a tuzséri köztemetőben. A végső nyughelye a helyi önkormányzat által adományozott díszsírhely lesz.

Hősiessége, munkássága

Az újratemetéskor felidézi Ambrózy György hősiességét és munkásságát dr. Töll László ezredes, a Magyar Honvédség képviselője, valamint Tilki Attila országgyűlési képviselő és Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere. A gyászrendezvényt megtiszteli jelenlétével Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke is, aki majd a temetés utáni fogadáson mondja el gondolatait Tuzsér első díszpolgáráról.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában