Megyei értéktár

2021.07.27. 15:23

Régi korszakok kincseinek gyűjtőhelye

Hamarosan országosan is ismert lett a múzeum bronzkori és honfoglalás kori leletanyaga.

KM

A Jósa András Múzeum épülete

Forrás: KM

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a büszkeségeinket, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értéktárba. E kincsek között találjuk a nyíregyházi Jósa András Múzeumot, ami Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye: 1868. december 1-jén hívták életre, s 1918 őszétől viseli az alapító Jósa András nevét a megyei hatókörű városi múzeum.

Néprajzi kutatások

A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András (1834–1918), Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa alapozta meg. Lelkes munkája eredményeként hamarosan országosan is ismert lett a múzeum bronzkori és honfoglalás kori leletanyaga. A néprajzi gyűjteményt az utód, Kiss Lajos hozta létre, a szegény emberek krónikása, aki elsők között kapott Kossuth-díjat (1948), és ő teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását. Neki köszönhető, hogy fennmaradtak az egykori céhek emlékanyagai. Az 1950-es évektől számíthatjuk a helytörténeti, a történeti dokumentum, a képző- és iparművészeti, numizmatikai, irodalomtörténeti gyűjtemények szám- és értékbeli növekedését, létrejöttét.

A festőfejedelem munkássága

A belső felújítás után 2008 nyarától ismét nyitva tartó múzeum állandó kiállításai között régészeti és néprajzi tárlatok láthatók a múzeum­alapító dr. Jósa András emlékszobája és a nyíregyházi születésű festőfejedelem, Benczúr Gyula munkásságát bemutató kiállítás mellett. Jelentős értéket képvisel a múzeum régészeti és numizmatikai aranykincseit bemutató trezorterem. A város másik fontos múzeumi létesítménye az 1979-ben megnyitott Sóstói Múzeumfalu, a harmadik múzeumi egység pedig a Kállay Gyűjtemény – olvasható a megyei értéktár honlapján.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában