könyvhét

2021.09.03. 09:26

A könyvhéten dedikál a sikerkrimi írója

Zajácz D. Zoltán az asztalfióknak írta a krimit, sikerkönyv lett.

KM

Forrás: Zajácz D. Zoltán archívuma

– Amellett, hogy megtiszteltetés, egy régi álmom válik valóra – ismeri el Zajácz D. Zoltán, a Kelet-Magyarország volt főszerkesztője, aki ma délután 5 órától Budapesten, az Ünnepi Könyvhéten dedikálja a Véres Balaton című könyvét. – Ott ülni a Vörösmarty téren valljuk be, minden szerző nem titkolt vágya – mondja mosolyogva Zoli, aki ötödikes korában eldöntötte, krimit fog írni. Akkor is a zánkai úttörőtábor volt a helyszín, a főhős egy nyomozókutya lett volna, Szamos Rudolf Kántor nyomoz című regényének hatására.

A lelkesedés két fejezet után elfogyott, hogy aztán csaknem negyvenévnyi várakozás után elkészülhessen a magyar sikerkrimi, ami májusban a hónap könyve lett.

– Az asztalfióknak írtam, hogy bebizonyítsam, képes vagyok megírni és befejezni egy könyvet. Az életem során megtanultam, a siker megjósolhatatlan, talán éppen nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz – vallja be az elsőkötetes író, akinek a General Press jelentette meg a könyvét, ahol ő volt az első magyar szerző.

Lebilincselő történet és korrajz

A Véres Balaton, ami egy trilógia első kötete, 1979 nyarán játszódik, fiktív történet, kitalált szereplőkkel. A Nemzetközi Gyermekéven a Balatoni Úttörővárosban nyugati országokból érkező diákokat is fogadnak, szigorúan az ottani kommunista pártok vezetőinek ajánlásával. A táborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a 14 éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának gyermeke.

Néhány nappal később az úttörőváros strandján holtan találják az egyik 21 éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson. A nyomozással a széles látókörű, a korabeli viszonyokkal egyet nem értő Adorján Máté hadnagyot, az egykori párizsi nagykövet fiát bízzák meg. Segítőtársa a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató, Lendvay Laura, aki pszichiáternek készül, és érdeklődik a bűnügyi profilkészítés iránt. Lebilincselő, fordulatos történet, remek karakterekkel, a háttérben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa.

Októberben Nyíregyházán

Már nem kell sokat várni a trilógia második kötetére, mert januárban megjelenik a Haragos Balaton, majd a Der­mesztő Balaton, ám ennek még nincs időpontja.

– Október elején megyünk haza, s ha sikerül, akkor ott is megszerveznénk a Líránál a dedikálást – oszt meg velünk egy tervet Zajácz D. Zoltán, így ha a fővárosban nemis, Nyíregyházán hamarosan a szabolcsi olvasók is találkozhatnak a kisvárdai születésű íróval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában