Tiszadada

2021.10.27. 17:37

Ötvöződött a mese és a pénz

A látogatók nemcsak megnézhetik, de kézbe is vehetik a történetekben szereplő korabeli pénzeket.

MML

November végéig látogatható a kiállítás

Forrás: Konyha Miklós

Fotó: Konyha Miklos

Egyszer volt, hol nem volt… – ezzel a mindenki által ismert mondattal kezdődött a közelmúltban a tiszadadai tájházban a Mesés magyar pénzek – pénzes magyar mesék címet viselő nem mindennapi kiállítás megnyitóünnepsége.

Tallér, poltura, krajcár

A rendezvény kezdetén Karafa Sándorné könyvtáros pedagógus olvasott fel egy sokak által ismert népmesét, majd ifj. Kovács Géza közművelődés-szervező köszöntötte a megjelenteket.

A tárlatot Nagy Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta, hazánkban még sehol sem ötvözték ilyen látványosan a pénzeket és a népmeséket, de a Tiszadadán 17 éve megalakult ifjúsági éremgyűjtő szakkör látványos, ismeretterjesztő célokat is szolgáló tevékenysége, a tájház néprajzi gyűjteménye, valamint a magyar népmesék identitásformáló, közösségépítő együttélése látványos kiállítást alkotnak.

– A magyar népmese napja alkalmából és a forint 75. születésnapja tiszteletére létrehozott tárlaton a látogatók megismerhetik, a gyermekek pedig el is játszhatják korabeli tárgyak között a pénzes népmeséket – tájékoztatta lapunkat a kiállítás megálmodója, ifj. Kovács Géza. – A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A két koma, A talléros kalap vagy épp A kőleves című mese egy-egy részlete is megelevenedik, s a fiatalok nemcsak megnézhetik, de kézbe is vehetik a történetekben szereplő korabeli pénzeket, például a csengő tallért, a máriást, a polturát, a krajcárt, a susztertallért, a fillér, a garast. Így a látogatók valós élményekhez jutnak, s ennek köszönhetően talán lesz még utánpótlása ennek a szép hobbinak, az éremgyűjtésnek.

Szerencseérem

– Vendégeinknek – stílszerűen – helyben formázott és sütött mézes tallérral kedveskedtünk, valamint ki-ki a születési évében készült magyar forintot vagy fillért kereshetett magának a kincsesládában, amint szerencseéremként hazavihetett – tette hozzá ifj. Kovács Géza. A látványos kiállítás november végéig tekinthető meg a tiszadadai tájházban, ahol szívesen látják a téma iránt érdeklődő iskolás- és óvodáscsoportokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában