Megyei értéktár

2022.04.08. 13:06

A kúria oromzatán vers fogadja a látogatókat

KM

A cégénydányádi kúria

Forrás: oroksegtura.hu

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amelyeket a megyei értéktár bizottság felvett a megyei büszkeségeink közé. Az épített örökségeink között ott találjuk a cégénydányádi Kölcsey-Kende-kúriát is. 


A Szamos partján lévő kúriát báró Kende Zsigmond építtette 1833-ban. A klasszicista stílusú épület földszintes, alápincézett, homlokzati kialakítása különlegesen impozáns, az épület utca felőli homlokzata reprezentatív. A kúria különlegessége a fehér faragott kőből épült főbejárata, valamint boltozatos megoldású előcsarnoka. A hat boltszakaszos előcsarnok után nagyterem van. A többi helyiség síkfödémes, tükörboltozatos kétrészes párkánydísszel. A kastély oromfalára vésett disztichonpárt Kölcsey Ferenc írta 1833-ban „Kende Zsigmond úrilakára” címmel: „Alkota munkáskéz engem; s a szőke Szamosnak/ partjain a költő lát vala s zenge felém:/ Ház, örökülj; s vídám békével tartsad öledben/ gazdád, s gyermekeit, s hív unokái sorát”. 


A műemlékvédelmi előírások szerint felújított épületet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága múzeumi formában működteti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában