Mandala Dalszínház

2022.04.24. 18:37

Arra születtek, hogy játszanak még tovább

Plakátjaiból és az előadásaik pillanatképeiből álló kiállítással ünnepelték a jubileumot.

Fotó:

Immár 30 éve szórakoztatja a közönséget szerte az országban, de elsősorban a megyében nagy sikerrel a Mandala Dalszínház, és a kerek évforduló apropóján – a korábbi gálaműsor után – egy fotó- és plakátkiállítással is kedveskedtek a rajongóiknak. Ennek tartották vasárnap az ünnepélyes megnyitóját. Vállalva azt is, hogy esetleg kevesebben jönnek el a várhatónál, ragaszkodtak április 24-hez – ezen a napon vesztette el ugyanis a társulat az egykori alapító igazgatóját, Dobos Lászlót, akinek az emlékére gyertyát is gyújtottak az ünnepség után a temetőben.

– Tartoztunk már ezzel a nézőinknek és önmagunknak, az 1992-es kezdetektől mindig figyeltünk arra, hogy fotók készüljenek az előadásainkról, az adott bemutatókról – mondta el a társulat ügyvezetője, Bódis Gábor, elárulva azt is, hogy minden bemutató egy-egy hatalmas tablót kapott a hozzájuk tartozó plakátokkal. A nézők közül is sokan megörökítették a kivételes pillanatokat, de a dalszínháznak olyan ismert, helyi profi fotósok szenteltek figyelmet, mint Balázs Attila, Csutkai Csaba, Janics Attila, Móricz Csaba, Harasztosi Pál, Trifonov Éva vagy kollégánk Sipeki Péter, aki tagja is volt egy ideig a társulatnak.

Ezernyi emlék

– Mivel a Mandala Dalszínház itt a Váci Mihály Kulturális Központban született meg, és több mint két évtizeden át itt is játszott, ez a legméltóbb helye a kiállításnak, amely május 15-ig látogatható – tette még hozzá az ügyvezető elnök. 

A dalszínház tagjainak dalbetétjei között Sipeki Péter és Dobos László felesége, Baski Valéria is szólt néhány szót a közönséghez. Az alapító igazgató özvegye a legkedvesebb emlékeit csokorba szedve idézte meg az elmúlt harminc évet. Beszélt az együttest átható családias szellemről, a folyamatos utazások miatt az autó csomagtartójában tartott bőröndökről, a nagy kávézásokról a közbeeső benzinkutakon, a sok izgalomról az időjárás miatt, a külföldi turnéról, a határon ragadt társulati tagokról, és a díszlettervező férj el-eltűnő körzőiről, vonalzóiról.

A legek színháza is

Bódis Gábor ügyvezető a végén lapunknak érdekességképpen elmondta: megközelítőleg 6000 előadás tartottak, és ezekre 2 millió néző váltott jegyez. – Körülbelül 50 bemutatóról beszélhetünk, amiben a felújítások is benne vannak. Persze, a mi dalszínházunk nem úgy működik, mint a klasszikus nagy kőszínházak. Bennünket kevesebb bemutató és sokkal tovább műsoron tartott produkciók jellemeznek. Van egy darabunk, a Lúdas Matyi, amit 1998 óta máig nem tudtuk kivenni a kínálatból, folyamatosan játsszuk, nyilván mindig változó szereposztásban. Az István, a király 22 évig ment, és 400 előadáshoz közelített a végén, az Egri csillagok 15 évig, amit januárban felújítottunk. Aztán ott A páratlan páros című darabunk, ez volt a dalszínház első prózai darabja. Akkor azt mondták, hatalmas bukás lesz, ezzel szemben 150 körüli előadásszámot ért meg, ami vidéken, prózai darab esetében óriási szám. 

Amint Bódis Gábor megígérte, lesz folytatás is, hiszen a Mandala Nyár eseményein készült felvételekből, és a plakátokból is kitelne egy kiállításra való. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában