Nyíregyházi Egyetem

2022.04.06. 10:36

Száz éve született Szenes Hanna

Filmvetítéssel és kiállítással emlékeztek meg az egy évszázada született Szenes Hannáról az egyetemen.

KM

Dr. Szoboszlay György és dr. János István

Forrás: Nyíregyházi Egyetem

A Magyarországon méltatlanul elhallgatott világhírű izraeli–magyar költő és mártírhalált halt ejtőernyős születésének 100. évfordulója alkalmából szerveztek programot a Nyíregyházi Egyetemen. A felsőoktatási intézmény Történettudományi és Filozófiai Intézete, a Magyar Történettudományi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozata és a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány közös rendezvényére a D7-es körelőadóban és az épület kerengőjében került sor. A Keren Hayesod Hungaria Alapítvány gondozásában szervezett országos rendezvénysorozat nyíregyházi eseményén a résztvevőket dr. János István, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese köszöntötte. A beszélgetést dr. Szoboszlay György főiskolai docens, az MTT Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tagozatának elnökhelyettese és Polivodáné dr. Dolinay Eszter, a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány kurátora moderálta. 
 

Bátor, önfeláldozó hős 


Levetítették a róla szóló filmet, és megnyitották a Szenes Hanna 100 elnevezésű képkiállítást. „Szenes Hanna bátor, önfeláldozó hős, magyar és héber nyelvű költő, igazi példakép. Izrael nemzeti hőse, aki a jeruzsálemi Herzl-hegyen nyugszik. Várja, hogy szülőhazája rehabilitálja és beemelje a magyar irodalomtörténet nagyjai közé” – hangzott el. A rendezvényen részt vett a film rendezője és a kiállítás társ­szerzője, Dénes Gábor is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában