Nyírmada

2022.05.25. 07:11

Szenvedélye a szalvétagyűjtés

Tóth Zsuzsanna több mint hétezer darabos kollekciójából közel ezret tár a nagyközönség elé.

KM

Soha olyan kiállításnak nem adott otthont a nyírmadai művelődési ház és könyvtár, mint amilyen Tóth Zsuzsannáé. A tanítónő ugyanis szalvétákat gyűjt, s kollekciója egy részét most a nagyközönség elé tárja. 

Ritka darabok 

A pedagógus az első, így számára igen különleges asztalkendőt 1997-ben tette el, s azóta több mint 7300 szalvétája van. A gyűjteményt természetesen nagy becsben tartja, minden egyes darabjának érzelmi értéke van, nem csoda, hogy nehezen választotta ki azt a megközelítőleg ezret, amit június 3-áig tekinthetnek meg az érdeklődők a nyírmadai közművelődési intézményben. 
Kezdetben még csak ajándékba kapott szalvétákkal gyarapodott a kollekció, ám csakhamar ő maga is keresni kezdte a különleges, ritka darabokat. Tóth Zsuzsanna legrégebbi szalvétája az 1960-as évekből való. A hazaiak mellett többet külföldről hozott vagy vásárolt, így tulajdonképpen egy nemzetközi gyűjtemény büszke tulajdonosa. 

Barátai is meglepik 

A nyírmadai Patay István Általános Iskola tanítónője a tárlat megnyitóján elárulta: amellett, hogy ő maga is keresi a szép vagy valami miatt különleges szalvétákat, kedves ismerősei, barátai és családtagjai is meglepik egy-egy darabbal, ezért folyamatosan bővül a kollekció. Szenvedélye a gyűjteménye, szívesen rendezgeti szalvétáit, megnyugtatja és kikapcsolja, feltölti, ha a hobbijával foglalkozhat.

 

Borítókép: Tóth Zsuzsanna a kiállítás megnyitóján | Fotó: művelődési ház

Címkék#szalvéta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában