Kisvárda

2022.06.25. 21:24

Nincs még egy ilyen fesztivál a világon

– Mindig megtisztelő, ha szólhatok a fesztivál megnyitóján, az is, hogy itt lehetek, mert én nagyon sokat köszönhetek ennek a fesztiválnak, a városnak, az itt élőknek – mondta a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának megnyitóján Vidnyánszki Attila, Kossuth- és Jászai Mari díjas rendező.

A Nemzeti Színház főigazgatója köszöntőjében kiemelte: ez a fesztivál első pillanatól kezdve túlmutat önmagán, túlmutat színházi szakmán.
– Demonstrálja az összetartozásunkat, hitet, barátokat ad, erőt ahhoz a munkához, amit a határon túl végeznek a színházak. Történelmi helyzetünkből és földrajzi adottságainkból adódóan egyedülálló, nincs még egy ilyen fesztivál a világon. Megismételhetetlen minden egyes alkalom, minden egyes találkozás – fogalmazott a főigazgató, aki hangsúlyozta: – Ez a fesztivál azt demonstrálja, hogy határok kettészaggathatnak bennünket, s gondolhatunk mást egy-egy kérdésről, mégis összetartozunk. A borzalmas háborús helyzetben a beregszászi társulat senki másra nem számíthatott és számíthat, csak Magyarországra, a magyar színházi szakmára. Köszöntet mindazoknak, akik segítő kezet nyújtottak nekik. Köszönet a Kisvárdai Várszínháznak, mert a jövőre 30 éves létünk összes nehéz pillanatát lekövették – tette hozzá a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapítója, aki szerint a kisvárdai fesztivál jelentősége a jelen történelmi helyzetben erősödni fog.

Fesztiválműhellyé vált

– Ennek a fesztiválnak meg kell történnie minden évben, újra és újra. Nem azért, mert szakmailag egy rendkívül izgalmas történet, hanem mert itt tudunk igazán összekapaszkodni, egymás felé jeleket, megerősítést adni. Nem vagyunk egyedül, s így sokkal könnyebb a nehéz perceket és pillanatokat megélni – jelentette ki, majd kifejtette, hogy a kisvárdai fesztiválnak köszönheti a Nemzeti Színház a határon túli színházakkal az együttműködési programját. – Itt tapasztaltam meg először, hogyan kell ezt csinálni, s miért fontos ez. Ennek a szellemiségét ültettük át a Nemzeti Színházba, s emiatt van, hogy évente majd száz előadást fogadunk itthoni, illetve külhoni területekről. Izgalmas és jó fesztivál áll előttünk, kívánok mindenkinek felemelő színházi pillanatokat – mondta Vidnyánszky Attila.


Felidézte a kezdeteket köszöntőjében Leleszi Tibor is, s mint a jelenlévők hallhatták, a páratlan találkozó minden szempontból hatalmas utat járt be, igazi, egyedülálló európai fesztiválműhellyé formálódott. Kisvárda polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a harmadévszázadnyi kitartó összmunka eredményeként mára bátran kijelenthető, hogy a kisvárdai magas színvonalú fesztivállá vált, közösségi térré és nemzeti összetartozásunk jelképévé.

A színház csodája

– A színházi seregszemle lehetőséget ad minden határon túli magyar színháznak, hogy az évada legjobb előadását bemutassa és keresztmetszetet adjon a magyar színjátszás aktuális állapotáról, és bemutassa az egyetemes magyar színházművészeti értékeket – mondta a városvezető, aki szinte kivétel nélkül minden produkciót megnéz. – Több száz előadás áll már mögöttünk, ami a városunk életében történetté, országunkban krónikássá vált – mondta és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik évről évre megszervezik a fesztivált, a színházaknak és színtársulatoknak, hogy a közönségnek átadják a művészet különleges színházi csodáját.
A színházi ünnepet megnyitó dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő először arról mesélt, hogy 1993-ban ismerte meg Vidnyánszky Attilát, aki arról beszélt, hogy Beregszászon magyar nyelvű színházat szeretne létrehozni, egy évvel később, 1994-ben pedig bemutatták Shakespeare Szentivánéji álom című előadását, majd állandó résztvevői lettek a kisvárdai határon túli fesztiválnak.
– Ez a 34. fesztivál más, egy világjárvány után vagyunk, a szomszédunkban háború dúl. Üzenjük Kárpátaljának, legyen bármilyen nehéz is, ránk számíthatnak. A lehetetlen nem létezik!
Ezt követően a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Száll a kakukk fészkére című  versenyelőadást láthatták a nézők a művelődési központban.
A színházi versenyelőadásokat Kisvárdán három helyszínen, a Zsinagógában, a Refi színpadon és a művelődési központban tekintheti meg a közönség június 24-e és július 2-a között. A társulatok produkcióját ötfős zsűri értékeli, Zalán Tibor költő-drámaíró, Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás színész-rendező, Török Viola rendező dönt a díjakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában