Nyíregyháza

2022.08.17. 07:00

Hírünket viszik a nagyvilágba

A nemzetközi fesztivál Nyíregyháza és a megye hírét öregbíti.

Zsúfolásig megtelt hétfő este Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház, ott rendezték meg ugyanis a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivállal egybekötött karvezetői mesterkurzus nyitóhangversenyét. A nyíregyházi zenebarátok mellett a közönség soraiban helyet foglaltak a mesterkurzus hazai és külföldi résztvevői, valamint a fesztiválra megérkezett énekkarok tagjai.
A vendégeket dr. Kovács Ferenc polgármester és az önkormányzat nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester köszöntötte.
Felidézte a 2020-as esztendőt, amikor namcsak hazánkban, hanem  az egész világon megbénult az élet a koronavírus-járvány nagyarányú és gyors terjedése miatt. Abban az évben a szigorú egészségügyi korlátozások miatt nem lehetett megrendezni a soron következő nemzetközi kórusfesztivált sem.
– Gratulálok a szervezőknek, hogy hogy négy évnyi hosszú szünet után sikerült újra megrendezniük a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, hiszen Európa és a nagyvilág sok-sok értékével találkozunk egy ilyen rendezvény alkalmával. A Nyíregyházi Cantemus Kórus olyan kulturális intézmény, amely felülemelkedik minden bajon, minden problémán. A szülők bizalma rendületlen a Cantemus kórus iránt, amely megvalósítja azt a madáchi gondolatot, hogy küzdeni kell és bízva bízni – fogalmazott az alpolgármester, majd így folytatta:
– A nemzetközi fesztivál Nyíregyháza hírét öregbíti, a vendégek megismerik szép városunkat, és elviszik hírünket szerte a nagyvilágba. Fontosak a fesztivál ideje alatt adott koncertek, mivel a feltöltődésünket szolgálják. A hangversenyek nyújtsanak mindenki számára örömet, hiszen kiszakítanak bennünket a hétköznapokból – tette hozzá befejezésül dr. Ulrich Attila.
A köszöntő gondolatok után fellépett a Napsugár Gyermekkórus, a Cantemus Fiúkórus, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Gyermekkórus. Vezényelt Szilágyiné Botos Mária, Szabó Soma Liszt-díjas és Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy.
A koncertet jótékonysági céllal hirdette meg a Cantemus Kórusintézmény, a bevételt tehetséges fiatalok képzésére, oktatására ajánlották fel.

Kedd délután a fesztivál keretében a nyíregyházi zsinagógában is felcsendültek a dallamok, a közönség az Észt Televízió Leánykarának, a spanyol Veus gyermekkarnak az olasz Coro Musicanova és a Nyitnikék Együttesnek tapsolhatott. A fesztivál nyitóhangversenyét este a Kodály Zoltán Általános Iskolában rendezték meg, házigazdaként a Cantemus Kórusintézmény együttesei köszöntötték a nemzetközi találkozó énekkarait, illetve fellépett a baszkföldi Ifjúsági Vegyeskar is. 

 

Borítókép: A Cantemus Fiúkórus is énekelt a római katolikus templomban | Fotó: Cantemus/Racskó Tibor

 

Címkék#cantemus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában