Csenger

2022.10.05. 10:26

Kismúzeumok hasznos csengeri konferenciája

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának támogatásával, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége szakmai felügyelete alatt tartalmas két napot töltöttek el a vendégek a csengeri Helytörténeti Múzeum meghívására.

A konferencia résztvevői az O'sváth Gyűjteményben

Fotó: Kákos Dávid

A találkozón a szűkebb térség kismúzeumainak, gyűjteményeinek vezetői vettek részt. Diavetítéssel színesített előadásában Fábián László nyugalmazott múzeumvezető, alapító a csengeri gyűjtemény harminc évét mutatta be a kezdetektől napjainkig. Úgyszintén vetítettképes előadásában Zoltán-Borzován Eszter a nagyecsedi Berey József gyűjtemény vezetője az ottani kismúzeum terveiről számolt be. Érdekes színfolt volt a határontúli, de Csengerhez közeli Vetés községben nemrég alapított kismúzeum vezetőjének, Török Józsefnek az előadása, aki a kapcsolatok elmélyítésének szükségességét hangsúlyozta. Szigeti Julianna a nagygéci Megmaradás Temploma látványkomplexum érdekességeit ecsetelte. A Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény vezetője, Molnár Sándor beszámolt a múzeum alakulásától máig tartó évtizedek rendezvényeiről, a fejlesztésekről. Utolsóként Szabó Előd családfakutató tartott előadást szenvedélyéről, melynek apropója a Csenger Város családjai című könyv 3. kiadásának megjelenése volt. 
KM

Címkék#csenger

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában