Szabolcs- Szatmár-Bereg

2023.05.31. 11:52

„Az én megyém! Az én történetem”

Elindult a Szabolcs- Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat új, identitást erősítő projektje, amelynek elsődleges célcsoportja a megye fiatalsága és a fiatal felnőttek csoportjai, hiszen a terület szempontjából kiemelten fontos az, hogy az elkövetkező generációk tagjai érzelmileg minél erősebben kötődjenek a térség kulturális örökségeihez, hagyományaihoz és az életüket itt képzeljék el.

Forrás: A program szervezői

A program vármegyénk 20. századi történetét úgy dolgozza fel, hogy a korszak fontos történelmi eseményeit az emberi sorsokon keresztül átélhetővé, feldolgozhatóvá és a közösség tagjai számára hozzáférhetővé teszi.

Forrás:  A program szervezői 

– Kedden Tiszavasváriban két dokumentumfilmet tekintettek meg a fiatalok – mondta el Baracsi Endre a vármegyei közgyűlés alelnöke.

 – Ezek közül az egyik a Trianon emlékezete, amely személyes sorsok tükrében mutatja be a  A filmből kiderül, hogy Zajta a legkeletibb magyar vasútállomás. Trianon előtt a 15 km-re lévő városba, Szatmárnémetibe ment a vonat. A románok az I. világháború után egyre beljebb tolták a „demarkációs vonalat”, a XX. század elejére elmagyarosodott, magyar öntudatú (eredetileg sváb) falut a francia „térképrajzolók” nem jelölték pontosan és ez feltűnt Vitéz Gaál Lajos kántortanítónak, akinek nem kisebb dolog köszönhető, mint az, hogy Zajta ma nem a legnyugatibb román vasútállomás. A másik film, a málenkij robotról szól, címe: Befelé hull minden könnyem. Bemutatja, hogyan hatottak a II. világháborús elhurcolások és a kitelepítések a megye közösségére – ismertette röviden az identitásprogram gerincét alkotó filmeket az alelnök, aki személyesen is beszélget a fiatalokkal ezeken a találkozókon.

Elmondta, a jövőben több településre is elviszik a programot: Tiszavasvári és Záhony után, Mátészalka, Nyírbátor, Vásárosnamény a következő állomás.

Forrás: A program szervezői 

 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában