Tuzsér

2023.10.08. 07:33

Emlékpark a kastély mellett

A tervek között szerepel a Lónyay Társaság megalakítása, a Lónyay Örökség Központ létrehozása.

Szon.hu

Dr. Cieger András az új könyvvel

Forrás: Fotók: Lónyay 200 Emlékév

Fotó:

Újabb könyvbemutatót tartott a napokban Tuzséron a Tuzsér Községért Közalapítvány, a Lónyay 200 Emlékév keretében megjelentetett kiadvány címe: Örökségünk: A Lónyayak eltűnt és felfedezett világa. 

Fotók és dokumentumok 

– Bár az emlékév a 2022-es évre vonatkozott, vagyis hivatalosan már véget ért, de az utómunkálatok eléggé elhúzódtak. Ez végül is jó hír a számunkra, mert azt jelenti, hogy nem dolgoztunk hiába. Az emlékév során megrendezett emlékülések, konferenciák előadóival megegyeztünk abban, az előadásuk tartalmát nyomtatásban is megjelentetjük. Elkészült a kiadvány, amelyben 48 tanulmány kapott helyet 720 oldalon, és nagyon sok olyan korabeli fotó és dokumentum is került a könyvbe, amelyeket közintézmények, közgyűjtemények, leszármazottak bocsátottak a rendelkezésünkre, s azokból több forrást bizony most publikáltunk először – mondta el érdeklődésünkre Klicsu Ferenc, a közalapítvány elnöke. 
– Azt nem jelenthetjük ki, hogy ez a könyv az emlékév összefoglalója, hiszen a 2022-es év ettől a könyvtől sokkal színesebb és többrétegűbb volt. Inkább úgy fogalmaznék, hogy az elhangzott tanulmányokból egy átfogó, sokkal szélesebb képet kaptunk egyrészt gróf Lónyay Menyhért életéről, munkásságáról és koráról, másrészt a családtagok több évszázadon át végzett tevékenységéről. 

Oláh Zsanett megtekintette a kastélyt is
Fotó:                        / Forrás: Fotók: Lónyay 200 Emlékév

Tárgyalások, egyeztetések 

– Dr. Cieger Andrással mutattam be ezt a könyvet, mert ketten vagyunk a szerkesztői. Részt vett a rendezvényen Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is, akivel – az alkalmat megragadva – a kastély hasznosításáról is egyeztettünk. Számos tervünk van, de azokat csak akkor tudjuk megvalósítani, ha az üzemeltetési jog a településé, pontosabban az önkormányzaté lenne. 
– Úgy gondoljuk ugyanis, hogy az a tudásanyag, az a szellemi örökség, amit sikerült feltárnunk az elmúlt két évben, méltó helyen lenne a kastélyban kialakítandó Lónyay Örökség Központban. 
– Az igazgató asszony most volt Tuzséron először, most szembesült azzal, hogy milyen anyagi vonzatai vannak a kastély felújításának, illetve annak, ha szeretnénk az épületet a szélesebb közönség előtt megnyitni. Ezzel kapcsolatban a vármegye és a település vezetősége tárgyalt már Lázár János építési és közlekedési miniszterrel is. Senki nem zárkózik el az önkormányzati működtetés elől, de több feltételnek is meg kell felelni, ezzel kapcsolatban tartanak a további tárgyalások és egyeztetések – magyarázta Klicsu Ferenc, aki szólt a közeljövő terveiről is. 
– Szeretnénk a vármegye több településén is bemutatni ezt a most megjelent könyvet. Mivel a vármegyei önkormányzat mellett a Miniszterelnökségtől is kaptunk támogatást a könyvre, illetve az emlékévre, tervezünk Budapesten is egy könyvbemutatót a közeljövőben. 

Egész alakos szobor a grófról 

– A tuzséri önkormányzat is fontosnak tartja a Lónyay-örökség ápolását, már készül Lónyay Menyhért egész alakos szobra. Az önkormányzat a kastély mellett egy parkot szeretne kialakítani, s ott kap majd helyet a Borbás Márton szobrászművész által elkészített szobor. Úgy gondolom, ennek a szobornak az avatása méltó lezárása lesz a hosszúra nyúlt emlékévnek, azonban a munka nem ér véget, hiszen tervezzük a Lónyay Társaság megalakítását is, hogy folytathassuk az elkezdett kutatómunkát, ezért is lenne fontos a már említett Lónyay Örökség Központ létrehozása a kastélyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában