visszakettő

2019.11.12. 07:59

Szimulátorból a versenyülésbe

Nagyszabású programot indított a Zengő versenyistálló, hogy megtalálják a jövő magyar autóversenyzőjét.

A Zengő Motorsport Driver’s Academy Road­show novemberben az ország 10 Mol-benzinkútjára látogat el, a kijelölt helyszíneken – előzetes regisztrációt követően – a vállalkozó szelleműek profi versenyszimulátoron mutathatják meg, mit tudnak. Az ország leggyorsabb szimulátoros versenyzője egynapos „academyai” oktatást kap jutalmul.

Az eső sem riasztotta el a lelkes motorsportrajongókat a roadshow nyíregyházi állomásán, sokan a Hungaroringen tettek pár kört – persze, csak digitálisan.

Vevők rá a fiatalok

Az e-sport a szimulátorozás számos területén működik: foci, lövöldözős és stratégiai játékok vagy akár az autóversenyzés. A korszerű szimulátorokban valós körülményeket is lehet modellezni, például a motorsport területén. A digitális autóversenyzésről és a Zengő Motorsport roadshow-jának részleteiről Kerekes Máté, a projekt menedzsere beszélt lapunknak.

Szerintem a szimulátoros versenyzés az egyetlen olyan e-sport, ahonnan tovább lehet lépni a való életbe is. A Mollal közösen elindított roadshow helyszínein elsősorban a fiataloknak és a motorsportfanoknak adunk lehetőséget, hogy kipróbálják magukat. Az ország legjobb szimulátoros versenyzője az akadémiánkon komolyabb oktatáson vehet részt, akár igazi versenyautóba is ülhet, sőt akár versenyezhet is.

Szórakozva tanulnak

Minden állomáson 37 helyünk van, 30-35 résztvevőt tudunk beültetni a szimulátorba. Korábban a V4 Fu­ture Sports Festivalon két nap alatt közel 200 ember próbálta ki a digitális versenyzést! A „versenyzők” mindegyike tapasztalattal és élménnyel gazdagodva száll ki a szimulátorból. Nyíregyházán egy nap alatt betelt a rendelkezésre álló létszámkeret – mesélte a projektmenedzser.

MI


E-sport: egyre népszerűbb

Sokak számára ismeretlen még az e-sport kifejezés, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy e sportolói közösség rohamléptekben növekszik. Az e-sport-közösséget olyan emberek alkotják, akik profi szinten – akár versenyszerűen – foglalkoznak valamilyen videójátékkal. Hazánk még távol áll a nemzetközi e-sport-mezőnytől; bár a kifejezés már 2005–2006 óta jelen van a köztudatban, az első rangos rendezvényt tavaly rendezték meg először Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában