Koronavírus

2020.02.26. 11:30

Vírusveszély: stopot kaptak a sportolók!

Írisz és Dorottya nem utaznak Lignanóba, a feladó Barbara családja firenzei.

Fotó: AFP

A koronavírus terjedése miatt a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elhalasztja a dél-koreai csapat-világbajnokságot. A vb-t március 22–29-én rendezték volna meg Puszanban. A dél-koreai kikötővárosban a múlt pénteken regisztrálták az első koronavírusos megbetegedést.

Nem ez az egyetlen versenye a szövetségnek, amely a vírus terjedése miatt veszélybe került, a március közepi lignanói serdülő és ifjúsági nemzetközi versenyt ugyan még nem törölték, a román és a magyar szövetség azonban már lemondta a részvételét. A megméretésen asztalhoz állt volna a nyíregyházi Laskai Írisz és a nyírbátori Tölgyes Dorottya is.

Nem kockáztatnak

– A szervezők még nem fújták le a versenyt, a román és a magyar válogatott azonban nem vesz részt rajta, mert Lombardia mellett Veneto tartomány is a vírussal fertőzött területek egyike.

A magyar szövetség úgy döntött, hogy nem kockáztatja versenyzői egészségét.

Fontos verseny lett volna egyébként, mert ranglistapontokat szerezhettek volna a versenyzők, amellyel kedvezőbb besorolást szerezhettek volna a kontinenstornára.

A francia és a lengyel versenyen azonban asztalhoz állnak, de jóval nehezebb lesz eredményt elérni, mert ezeken már indulnak japán és kínai versenyzők is – mondta el lapunk érdeklődésére Csekő Sándor, a Nyírbátori ASE szakosztályvezetője.

A Linzben edzőtáborozó Tölgyes Dorottyát nem sikerült elérnünk, édesanyjával viszont beszéltünk.

Megkönnyebbülten hallottam a szövetség döntését, mint minden szülő, természetesen én is féltem a lányomat, ezért örülök, hogy nem utaznak Olaszországba, mert az egészség mindennél fontosabb.

Ez ugyan felborította a lányom versenynaptárát, más versenyeken kell megszereznie a szükséges ranglistapontokat, de azt gondolom, hogy jól döntött a szövetség – fogalmazott Tölgyesné Horváth Edit, Dorottya édesanyja.

A nyírbátori versenyző mellett a nyíregyházi Laskai Írisz is a nevezettek között volt.

Az egészség a legfontosabb

– Kettős érzések vannak bennem, mert jó lett volna, ha Írisz minél több nemzetközi versenyen indul, és Olaszországba könnyebb eljutni, mint a spanyol nemzetközire, de természetesen az egészség mindennél fontosabb – tette hozzá Írisz edzője, Dorogi János.

Olaszországban immár heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak.

A fertőzöttek száma meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-at Venetóban tartanak számon.

Március 31-ig felfüggesztették a sztrájkokat és tüntetéseket, sportesemények maradnak el, vagy például a focimeccseket, mint csütörtökön az Inter–Ludogorec találkozót, zárt kapuk mögött rendezik.

A gócponttól távolabbi olaszországi városokban is üresek a mozik, edzőtermek, visszaesett a látogatók száma a firenzei Uffizi Képtárban is. Firenzében él a családja Barbara Bacciottininek, a Fatum-Nyíregyháza extraligás női röplabdacsapata feladójának.

– Természetesen nagy a félelem Olaszországban, mert az ország északi részén már többen megbetegedtek, de nem mondanám, hogy pánikolnak az emberek – kezdte lapunk érdeklődésére Barbara Bacciottini. – Az orvosok egyébként azt mondják, hogy nem kell annyira félni. Az ijedtség inkább amiatt van, mert még új az egész, és nem ismerjük a vírust.

A szakemberek szerint elsősorban azokra veszélyes a vírus, akiknek egyébként is több egészségi problémájuk van.

Ha a megbetegedett ember fiatal és egyébként egészséges, nincs tartós betegsége, akkor kap gyógyszert, és másfél-két héten belül meggyógyul.

Elhalasztott mérkőzések

– Ettől függetlenül vannak óvintézkedések, például a sportban is: röplabdában minden liga összes meccsét elhalasztották, hogy minél kevesebb kontakt legyen az ország különböző területein élő emberek között, labdarúgásban pedig zárt kapus meccseket rendeznek.

A családom Firenzében él, ott jelen pillanatban még nincs probléma, persze ők is figyelnek az egészségükre, de úgy élik a mindennapjaikat, ahogyan eddig – fűzte hozzá a játékos.

MTI, BB, MK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában