Rali

2020.04.24. 07:59

Szimulátorral száguldozhatnak

Trencsényi Vince otthon dolgozik és a szobában ralizik, ki tudja, mikor lesz az első verseny.

Vince felépített magának egy komolyabb szimulátort, így otthon tud versenyezni

Forrás: Olvasónktól

Parádés előző szezont produkált Trencsényi Vince. A tehetséges raliversenyző navigátorával, Pannuska Dáviddal toronymagasan nyerte a másodosztályú bajnokságot. Tavaly ősszel rajthoz állhatott az Európa-bajnokság zárófutamán, amelynek Nyíregyháza volt a központja. Ezek tükrében bizakodva várta ezt az esztendőt. Vincééknek két opciójuk volt: az első osztályú bajnokság vagy inkább a nemzetközi megmérettetések. Eddig egyikről sem szólhat a fáma, hiszen közbejött a vírusjárvány.

Vince felépített magának egy komolyabb szimulátort, így otthon tud versenyezni
Fotó: Olvasónktól

Nem jó, ha sokat áll az autó

– Télen rendbe tettük az autókat, aztán hiába vártuk márciusban az idei nyitányt jelentő Eger ralit – indította a beszélgetést Trencsényi Vince. – Elmaradt, tesztelni sem nagyon tudunk, a kunmadarasi nyitóversenyre a barátnőmmel mentem el, indultam a Forddal, hogy egy kicsit átmozgassam az autót és egy kicsit visszarázódjak a versenyzésbe. Aztán a következő héten ki is derült, hogy törölnek minden sportrendezvényt, így ebben az évben egyelőre ez az egy sprintversenyem van.

– Hivatalosan tesztfutamot sem lehet rendezni, viszont ha sokat állnak az autók, az nem jó – folytatta Trencsényi Vince. – Néhány hetente autóba kell ülni, hogy a motornak, a váltónak legyen kenése, ám verseny jellegű autózásra nincs lehetőség. Közúton 10-15 kilométerre van szükség ahhoz, hogy megfelelően megmelegedjen a hajtás, a motor, meg kell rángatni a futóművet. Nyilván egy picit meg is kell hajtani az autót karbantartás jelleggel.

A Magyar Nemzeti Autó­sport Szövetség (MNASZ) honlapján az olvasható, hogy május 15-én tárgyalnak majd ismét az idei versenynaptárról. A raliversenyzőknek addig szimulátoros gyakorlásra van lehetőségük, ezekkel korábban is élt Vince. Most sajnos szinte csak ez jelenti a versenyautózást.

– Az elmúlt év végén építettem magamnak egy komolyabb szimulátort, aminek most nagy hasznát veszem. Ezt ki is tudom használni, sajnos több időm is van, hiszen kevesebb a munka, és home office-ban vagyok. Ez egyrészt a szimulátorozás miatt jó, másrészt pedig a kevesebb munka miatt rossz. Az MNASZ szervezett egy hivatalos online bajnokságot és rajongói bajnokságot is. Ezenkívül navigátorom, Pannuska Dávid a duen.hu-val karöltve csinált egy bajnokságot, amiben már több száz induló van. Igazából minden héten meg tudom mérettetni magam más versenyzők ellen a szimulátoron keresztül.

Reméli, hogy lesznek futamok

– Sok még a kérdőjel, elsősorban az lesz a döntő, hogy mikor lesz vége a megszorításoknak. Ez fontos, hiszen telnek a hetek, és ha mondjuk ez kitart nyár végéig, akkor már félő – bár futamokra bizonyára lesz lehetőség –, hogy nem lehet érvényes bajnokságot rendezni. Nagyon bízom benne, hogy lehet – így Trencsényi Vince.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában