olimpia

2020.04.27. 09:36

Tünde ezüstje parádés hajrával

Hét nyíregyházi versenyző és egy szövetségi kapitány volt ott a katalán nagyvárosban.

Szabó Tünde (balra) nem volt csalódott, hogy Egér mögött második lett

Fotó: archív, MTI

Megyénk sportjában az eddigi rekordot jelenti a barcelonai olimpia, hiszen hét versenyzőnk és egy szövetségi kapitányunk volt ott a katalán fővárosban.

A magyar küldöttség tagjai végül harminc érmet szereztek, tizenegy aranyat, tizenkét ezüstöt és hét bronzot. A prímet az úszók vitték öt bajnoki címmel, Egerszegi Krisztina triplázott, Darnyi Tamás duplázott. Ezenkívül három ezüst és egy bronz volt a termés.

Az ezüstök egyikét egy sudár szőke nyíregyházi hölgy, Szabó Tünde szerezte.

Vajda Tamás tanítványa 100 háton csapott másodikként a célba. A másik ötvenet a negyedik helyen kezdte, aztán jött a már magyaros virtust jelentő huszáros hajrá. Tünde 200 háton is rajthoz állt, és a gyengébbik számában is erősen hajrázott, ami a pontszerző hatodik helyet jelentette.

– Ha egy helyre kellene menni Európában, akkor az Barcelona lenne – ez jut eszembe elsőként a városról – kezdte olimpiai visszatekintését dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

– Azt hiszem, ez érthető, hiszen igen kellemes emlékek fűznek a városhoz, az olimpiai játékokhoz. Ezüstérmes lettem száz háton, és cseppet sem vagyok csalódott a második hely miatt.

Egérrel együtt edzőtáboroztunk, mindig együtt laktunk, az időeredmények alapján tudtam, hogy mit kell produkálnom ahhoz, hogy a világ élvonalában legyek.

– Nemcsak Egér volt az ellenfelem, hanem még sokan mások. Mindig egy időt tűztem ki, amit szerettem volna megúszni. Az nem lepett meg, hogy Egér nyert, annak pedig nagyon örültem, hogy második lettem.

– Az olimpiai falu hangulatáról nem tudok mondani semmit, hiszen az úszóválogatott tagjaiként mi nem ott laktunk. Nekünk foglaltak egy szállodát, onnan jártunk az edzésekre és a versenyekre. Úgy vélem, végül az eredmények bizonyították, hogy az elkülönítés jó és eredményes ötlet volt. Emiatt a többi nyíregyházi olimpikonnal sem tudtam kinn találkozni, csak előtte és a hazautazást követően – így dr. Szabó Tünde.

A középdöntő a nyolcason

Nos, ami a többi nyíregyházi sportolót illeti, atlétikában két versenyzőnkért izgulhattunk. Molnár Tamás remek formában érkezett Barcelonába. A 400 méteres síkfutásban biztosan jutott a középfutamba, ahol valamennyi ellenfele színes bőrű atléta volt.

– A középdöntőben a nyolcas pályát kapta, ami nem volt neki kedvező, 180 méterig jól futott, de onnantól számomra is érthetetlen módon visszaesett. A továbbjutáshoz 45–45.20 körüli idő kellett volna ebből a futamból. Nem vagyok elkeseredve, hogy ez most nem sikerült, jó úton haladunk – értékelte fia, egyben tanítványa szereplését Molnár István.

A diszkoszvető Ficsor József az olimpia előtt hatvanegy métert is dobott, amivel Barcelonában finalista lehetett volna. Sajnos a selejtezőben elmaradt a legjobbjától, és végül a tizenkilencedik helyen zárt és kiesett. Edzője, Kerekes László nem látta a dobásokat, szerinte talán pszichikailag nem volt rendben, és nem sikerült ellazulnia.

A súlyemelő Németh László a 110 kilósok között lépett dobogóra. A B csoportban mindössze két érvényes gyakorlata volt, szakításban a 172,5 kilót, lökésben a 200 kilót sikerült teljesíteni, a összetettbeli 372,5 kiló pedig a tizenhetedik helyet jelentette. Pedig kiutazás előtt az edzőtáborban nagyon jó formában volt.

A kezdősúlyokon maradt

– Sajnos Laci mindkét fogásnemben a kezdősúlyon maradt, így jóval elmaradt a várakozástól. Ebben úgy érzem, az a pszichikai teher is közrejátszott, hogy a biztos pontszerzőnek számító Szanyi Andor száz kilóban kiesett.

Az egyéni rekordját így is megjavította, de az edzésen már jóval többet is emelt ettől

– értékelte versenyzője teljesítményét Glückmann Pál.

A tollaslabdázó Harsági Andreának sem jött ki a lépés. Ugyan a magyarok közül mindössze ő tudott játszmát nyerni, de Sára Jenő tanítványa szoros küzdelemben így is kikapott a világranglistán 60., több mint húsz hellyel előtte álló lengyel Katarzina Karaskowától.

– A sorsolást látva bíztam benne, hogy egy meccset tudok nyerni. A mérkőzés elvesztéséért csak magamat okolhatom.

Nem a lengyel nyerte meg, hanem én veszítettem el.

– Talán pszichésen nem bírtam a nagy csatát. A mérkőzés után a thaiföldiek edzője azt mondta, hogy a fizikumommal és a technikámmal nem volt gond, de a védekezéssel bajok voltak – nyilatkozta önkritikusan az olimpiáról hazaérkezve Harsági Andrea.

Hamupipőke megsérült

Lovastusában a tereplovaglásban Ling Attila az egyik akadálynál hatalmast bukott, szegény Hamupipőke megsérült, így a verseny feladására kényszerült.

Bubán Zsolt is feladta, mert Hófehérke nem felelt meg az állatorvosi követelményeknek. Így a szintén nyíregyházi Kovács István szövetségi kapitány dirigálta magyar együttes kiesett a versenyből, mert nem volt meg a három értékelhető teljesítmény.

Az olimpiát követően, augusztus 17-én a városháza előtti színpadon Mádi Zoltán polgármester köszöntötte olimpikonjainkat és edzőiket, majd mindannyiukat szóra bírta alkalmi szpíkerként. Csak Molnár Tamás és Glückmann Pál hiányoztak, a többieket több százan tapsolták meg.

Mán László

Ötkarikás tények

XXV. nyári olimpiai játékokat 1992. július 25. és augusztus 9. között rendezték Barcelonában. A versenyeken százhatvankilenc nemzet kilencezer-háromszázötvenhat sportolója vett részt.

A Szovjetunió szétesése után az első nyári olimpiáján vett részt a Független Államok Közössége, sportolói Egyesített Csapat néven az olimpiai lobogó alatt versenyeztek, a Szovjetunióból kivált balti tagköztársaságok pedig 1936 óta először ismét önállóan indultak. Jugoszlávia sportolói független résztvevőkként szerepeltek, de már önállóan Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina csapata.

Az 1992-es olimpia volt az első, amelyen engedélyezték a profi kosarasok szerepeltetését. Az Egyesült Államok mind a nyolc meccsét megnyerte, a legszorosabb mérkőzését a horvátok elleni döntő hozta, 117–85 lett a vége. Magyarországot 23 sportágban 217 sportoló képviselte. Íme a dobogósok.

Aranyérem: Repka Attila (birkózás, kötöttfogás, 68 kg), Farkas Péter (birkózás, 82 kg), Kovács Antal (cselgáncs, félnehézsúly), Ónodi Henrietta (torna, ugrás), Darnyi Tamás (úszás, 200 m vegyes), Darnyi Tamás (úszás, 400 m vegyes), Egerszegi Krisztina (úszás, 100 m hát), Egerszegi Krisztina (úszás, 200 m hát), Egerszegi Krisztina (úszás, 400 m vegyes), Szabó Bence (vívás, kard egyéni), Női kajak négyes, 500 m: Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika

Ezüstérem: Csák József (cselgáncs, harmatsúly), Hajtós Bertalan (cselgáncs, könnyűsúly), Gyulay Zsolt (kajak egyes 500 m), Férfi kajak négyes, 1000 m (Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Fidel László, Gyulay Zsolt), Kőbán Rita (kajak egyes 500 m), Mizsér Attila (öttusa, egyéni), Ónodi Henrietta (torna, talaj), Rózsa Norbert (úszás, 100 m mell), Rózsa Norbert (úszás, 200 m mell), Szabó Tünde (úszás, 100 m hát), férfi párbajtőrcsapat (Hegedűs Ferenc, Kolczonay Ernő, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Totola Gábor), férfi kardcsapat (Abay Péter, Bujdosó Imre, Köves Csaba, Nébald György, Szabó Bence)

Bronzérem: Csősz Imre (cselgáncs, nehézsúly), Zala György (kenu egyes 1000 m), női kajak kettes 500 m (Dónusz Éva, Kőbán Rita), Kovács István (ökölvívás, légsúly), Mizsei György (ökölvívás, nagyváltósúly), Béres Zoltán (ökölvívás, félnehézsúly), Czene Attila (úszás, 200 m vegyes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában