Autósport

2020.05.21. 07:45

Az oroszlános ugrani készül

Hibján József tavaly remekelt a nyíregyházi versenyen, idén a nemzetközi megmérettetést is vállalná.

A pécsi versenyen a Hibján József–Szollár Csaba páros a Peugeot 208-as autóval

Forrás: archív

Enyhülnek a szigorítások, lassan visszatérünk a normális életritmushoz. Egyre több sportágban kaptak szabad utat az edzések, versenyek, igaz, egyelőre megkötésekkel. Raliban is felborult az idei menetrend, Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke úgy nyilatkozott a szövetség honlapján, hogy a szakmai bizottságok folyamatosan dolgoznak a nemzeti és nemzetközi bajnokságok, valamint egyéb események újraindításán. A szövetség honlapjáról le is vették a versenynaptárt, amelyet majd június elsején frissítenek.

Citroen után Peugeot

Hibján József, a szakmában jegyzett remek és rutinos nyíregyházi pilóta is akkor tudja meg, hogy végül milyen versenyeken állhat rajthoz ebben az évben. Az előzőben az országos bajnokságban az oroszlános kategóriában, a Peugeot Kupában Szollár Csabával az ötödik helyen zártak, az RC4-ben pedig a negyediken.

– Autót váltottam, a Citroent egy 208-as Peugeot váltotta fel, és elkezdtük a hivatalosan meghirdetett Peugeot Kupa sorozatát – indította a beszélgetést Hibján József. – Ennek az a lényege, hogy otthon, a szerelőink által felkészített gyári autókkal indulunk, ám a versenyeken a Peugeot hivatásos konstruktőrétől kapjuk a szervizt, nagyon komoly kiszolgálást biztosít a Tagai Racing Technology, a Peugeot hazai képviselete. Nagy lehetőség ez számunkra, például Tóth Janikával dolgozhatunk, aki nagy példaképem. A reggeli megbeszéléseket velük tartjuk, nagyon sokat segítenek a gumiválasztásokban, beállításokban.

Fantasztikus volt a hangulat

– Valamennyi futamon rajthoz álltunk, így érkeztünk el novemberben a II. Nyíregyháza ralira. Fantasztikus volt a hangulat, nagyon nehéz verseny volt, de jól sikerült, és bántam, hogy nem neveztünk be a nemzetközi mezőnybe. Végül három kupát sikerült szerezni, három kategóriában másodikok lettünk a Peugeot Kupában, kétkerekeseknél a 2WD-ben és RC4-ben. Egyébként a bajnokságban összetettben az ötödik helyen zártunk, mert sajnos volt két hatalmas esésünk, két nullás futam. Én tizennyolc éve versenyzek, de olyat még nem buktam, mint Székesfehérváron, ahol kasztnit is kellett cserélni.

– Új autó volt, Szollár Csabi barátom személyében új navigátorral kezdtük az idényt, ám próbáltam tartani magamat az elvárásaimhoz, és sajnos nem ment. Akkor még nem nagyon barátkoztam össze a Peugeot-val, és az én hibámból buktunk. Elnéztem egy kanyart, nem jó szögben közelítettük meg, nem jó tempóban, aminek nagyon csúnya esés lett a vége. Előtte Egerben is volt egy bukásunk, ezek megnehezítették a tavalyi szezonunkat.

– Ami az idei terveket illeti, még nagyon sok a bizonytalanság. Egy-két teszten már részt vettünk, legutóbb a RabócsiRingen is autózhattunk. Óriási az autó, nagyon jók a beállítások, kipróbáltunk új dolgokat, és nagyon nekifeszültünk ennek az évnek. Sajnos a kialakult helyzet miatt még nem versenyezhettünk, amit már nagyon várunk. Július végétől vannak már időpontok, de ezek még változhatnak.

– A jövő héten lesz egy tesztverseny Kunmadarason, oda vagy a Rábaringre el tudunk menni. Az biztos, hogy egyre több tesztversenyre szeretnénk menni. Aztán ha beindul az ORB és a Peugeot Kupa, akkor azonnal fejest ugrunk az egészbe. Nagyon várjuk a szezon kezdését és leginkább a nyíregyházi versenyt, amelyiken most a nemzetközi mezőnybe is nevezni fogunk – így Hibján József.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában