Tehetségeink

2020.05.15. 07:50

Márk magát is meglepte az érmekkel

A diákolimpia harmadik helyezettjének a csípődobás a kedvence.

Váradi Márk és edzője, Farkas László

Forrás: Szakosztály

A Balkány Cellspan SE az évek alatt a honi birkózás neves utánpótlásbázisává nőtte ki magát, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy évek óta ők rendezik Összefogás Cellspan Kupa néven az ország egyik legrangosabb utánpótlástornáját. Nem csak a rendezésben jeleskednek a balkányiak, versenyzőik is rendre eredményesen szerepelnek a különböző versenyeken.

Váradi Márk és edzője, Farkas László
Fotó: Szakosztály

Példa a többiek előtt

– Versenyzőink zöme balkányi, de járnak hozzánk Szakolyból és Geszterédről is gyerekek. Hetente négy edzéssel készülünk a versenyekre, amelyeken egyre jobb eredményeket érünk el. Nemzetközi tornánkat kilenc éve rendezzük, ezzel szintet léptünk, mert Balkányba hoztuk a hazai utánpótlás krémjét, és évről évre rengeteg külföldi csapat is megfordul nálunk – fogalmazott Farkas László, a balkányi birkózók edzője.

Tavaly az országos diák­olimpián, a serdülők mezőnyében Váradi Márk egy hónapon belül mindkét fogásnemben dobogóra állhatott. A 38 kg-os versenyző október 12-én Tatabányán a kötöttfogásúak között végzett a harmadik helyen, míg november 8-án Szigetszentmiklóson a szabadfogásúak versenyén lett bronz­érmes.

– Márkkal rengeteg probléma volt az iskolában, ezért hozták el a szülei hozzánk két éve, hogy nálunk vezesse le a felesleges energiáit. Az első évben nem nagyon találta a helyét, nehezen illeszkedett be, nem állt szóba senkivel, az eredmények sem jöttek, ezért kicsit a kedvét is elveszítette. Ezt követően leültem vele és a szüleivel beszélgetni, és ennek hatására azt vettem észre, hogy elkezdte érdekelni a dolog – mondta az edző. – Nagyobb kedvvel edzett, mára eljutottunk odáig, hogy ő az egyike azoknak, akik napi szinten érdeklődnek, hogy mikor kezdjük már újra a közös munkát. Összességében nagyon kellemes meglepetést okozott nekem a két bronzérmével, és a többieknek is megmutatta, ha valamit komolyan csinálunk, annak meglesz az eredménye – zárta Farkas László.

A kötöttfogást preferálja

– Az elején még nem nagyon szerettem járni, aztán megkedveltem, és azóta a többiekkel is jól kijövök – mondta Váradi Márk. – A diákolimpiai eredményeim engem is megleptek kicsit, mert a súlycsoportomban sok jó versenyző van, ezért nagyon örülök a bronzérmeknek – fogalmazott az ifjú tehetség, majd azt is elárulta, hogy melyik a kedvenc fogása. – A két fogásnem közül a kötöttfogás áll közelebb hozzám, később majd erre szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni, a kedvencem pedig a csípődobás.

A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a jubileumi 10. Összefogás Cellspan Kupa, így Márknak várnia kell még az újabb megméretésre.

BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában