mennyei

2021.04.08. 09:42

Amikor kiszakad a gólzsák a megye egyben

Felidézzük a Nagyhalászéhoz hasonló sokgólos mérkőzéseket.

MK

A Nagyhalász kilenc gólt szerzett múlt hétvégén

Fotó: KM-archív

Múlt hétvégén kiszakadt a gólzsák Nagyhalászban, a házigazda 9–1-re legyőzte a Fehérgyarmatot a Nyír-Wetland megyei I. osztály 22. fordulójában. Ladányi Dávidék (ő négy találatig jutott a meccsen) az egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól kategóriában javítottak a szezoncsúcson, amit a Mándok tartott az 5. forduló óta, amikor 7–2-re megverte a Nyírmeggyest.

A hét találat gyakoribb

A kilenc szerzett gól nem hétköznapi a megyei I. osztályban. De vajon mennyire ritka? Ennek jártunk utána.

Az előző idényben hét gól volt az egy meccsen szerzett rekord, ezt a Nagyhalász mellett a Tarpa, a Vásárosnamény, az Újfehértó és az Ibrány is elérte. Mint ismert, a 2019–2020-as szezon csonka volt, ezért is érdemesebb nagyobb mintát venni. Lássuk, mi a helyzet az elmúlt tíz év kiírásait vizsgálva!

Legutóbb a Mándok 2019-ben szerzett kilenc gólt egy meccsen. Az említett tízéves időszakban összesen 57 olyan megye egyes meccset rendeztek, amelyiken valamelyik fél elérte a hét szerzett gólt, ezek közül a múlt hétvégi nagyhalászit beleszámítva 20 olyan találkozó van, amin a kilenc gólt is elérte valamelyik csapat, ebből tizenkét alkalommal kilencnél is többször talált be egy-egy gárda.

Gólgazda, szoros meccsek

Az elmúlt tíz évben a Fehérgyarmat tartja a csúcsot azzal, hogy 2015-ben 16–0-ra kiütötte a Tiszalököt. A vesztes felet abban a szezonban további három csapat páholta el tíznél több találattal. A lökiek menet közben kiszálltak a bajnokságból.

Az említett idény 10. fordulójában több településen is „kettészakadt a pálya”: a Tuzsér 7–0-ra, a Sényő és az Ibrány 10–1-re nyert. A gyarmatiaktól eggyel marad el a Vásárosnamény, melynek 2018-ban volt egy 15–1-es sikere.

Az elmúlt tíz évben a Nagyhalász–Fehérgyarmaton kívül 28 megye egyes mérkőzésen született legalább tíz gól. A legtöbb esetben az egyik csapat nagy különbséggel nyert, de volt három olyan meccs, amelyen nem csak az egyik fél szórta a gólokat.

A Vásárosnamény 2016 novemberében majdnem felállt négygólos hátrányból, de 6–5-re kikapott a Sényőtől. Azt megelőzően négy évvel a Gyulaháza négy találatig jutott Mátészalkán, ám így is kikapott 6–4-re. A Gyulaházánál Éles István akkor és 2011 szeptemberében, a Nyírcsaholy ellen játszott meccsen is négyszer volt eredményes. Vezetésével már 7–3-as előnyben volt a csapata, ám a csaholyiak 7–7-re tudták menteni a találkozót.

Visszatérve a felvetésünkhöz: elmondható, hogy a Halászéhoz hasonló góltermésre azért van egy-két példa évente, de az biztos, hogy ilyen teljesítményre a jövőben is mindig felkapja a fejét az ember.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában