jégkorong

2021.04.22. 10:01

Nyíregyházi pszichológus készíti fel a női jégkorong-válogatottat az elit vb-re

A megpróbáltatások világbajnoksága.

MK

A válogatott tagjai több mint egy hónapig össze vannak zárva

Fotó: hockeyhungary

Harminchat nap összezárva. Akár egy horror-, thriller- vagy kalandfilm címe is lehetne, pedig a magyar női jégkorong-válogatott a valóságban teljesíti ezt az elit-világbajnokság végéig. A női nemzeti csapat története során először léphet jégre a legjobbak között, a torna azonban nemcsak a rangos mérkőzések, hanem a megpróbáltatások miatt is emlékezetes marad.

A történelmi esemény részese lesz a nyíregyházi Nagy István is, aki sportpszichológusként igyekszik minél jobb teljesítményhez segíteni a csapatot. A szakember másfél éve dolgozik a válogatottaknál: előbb egyénileg foglalkozott a játékosokkal, majd az U18-as csapat mellett volt, Lisa Haley és Sean Simpson szövetségi kapitányok érkezésével pedig a felnőtt nemzeti együtteseknél is egyre nagyobb teret nyert a munkája. Mint mondja, ez azért fontos, mert a legmagasabb szinten fizikailag mindenki erős, de téthelyzetben azon múlik az eredményesség, hogy a nehézségeket hogyan kezeli a sportoló. Márpedig nehézség lesz bőven, legjobbjainknak a neves ellenfelek mellett olyan kihívásokkal is meg kell küzdeniük, amik bárkit megviselnének.

Szigorú szabályok

– Az egész felkészülést és a világbajnokságot, azaz összesen harminchat napot buborékban töltünk – avatott be a részletekbe Nagy István. – Budapesten tesztelések után beköltöztünk egy szállodába, ott is kétnaponta teszteltek minket koronavírusra, csak a szálloda és a jégpálya között közlekedtünk busszal. Kanadában nyolcnapos egyéni karanténnal kezdünk, ezalatt senki nem mozdulhat ki a szobájából, például az ételt is az ajtóhoz hozzák nekünk. Ez fizikailag is kihívás, a játékosok napi kétszer, az interneten keresztül kapnak majd erőnléti edzésprogramot. Ami a mentális felkészítést illeti: fontos, hogy minden napnak keretet adjunk, legyenek csapattalálkozások, és igyekszünk betenni opcionálisan egyéni megbeszéléseket is. Harminchat napig nincs napsütés, nincs friss levegő, készülünk rá, hogyan fogja mindez érinteni a csapatot. Ezen kívül is rengeteg szabály van, csak a koronavírusra vonatkozóakat hat oldalban foglalták össze a szervezők, ezt elfogadtatni és betartatni is nagy kihívás.

Mint mondja, ez a helyzet az ő életében is újdonság, és neki is topon kell lennie, mert csak akkor tudja támogatni a csapatot, ha ő is jól kezeli a kihívásokat.

– A torna idején inkább a felmerülő problémákkal foglalkozunk, de ott már nem szeretném megváltani a világot – szögezte le a szakember. – Az előkészítés a fontos, és teret kell adni annak, amit nem látunk előre, olyan problémának, ami lehet, hogy nem jön elő, de benne van a pakliban. Össze vagyunk zárva, bármilyen társaságban és családban vannak nehézségek ilyen esetben, a kanadai szabályokat látva ez még megterhelőbb lesz, illetve megjelenik majd az elit-vb izgalma és a meccsek feszültsége, és nem tudjuk, ez kinél hogyan csapódik le. Kíváncsi vagyok, hogy az elmélet és a gyakorlat hogyan találkozik össze. A lányok mindenesetre jól reagáltak az eddigiekre. Nagy lehetőségnek tartják, hogy megmutathatják magukat a legjobbak között, és tisztában vannak vele, mekkora a különbség a topcsapatok és a magyar válogatott között. Megfelelő alázattal készül mindenki – zárta szavait Nagy István.

Szerdán késő este derült ki, hogy elhalasztják a világbajnokságot. A nemzetközi szövetség (IIHF) bejelentette, hogy az új-skóciai járványhelyzet miatt kockázatos lenne megrendezni a viadalt – írta meg az MTI. Az IIHF közölte: a cél az, hogy a nyáron lebonyolítsák a tavalyról a koronavírus-járvány miatt elhalasztott vb-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában