Nyíregyháza

2021.06.07. 17:30

A magyar vagány, improvizatív, kreatív

Kemény Dénes a hazai vízilabdasport helyzetéről és jövőbeli terveiről is beszélt lapunknak.

MK

Kemény Dénes megnyitón vett részt, lapunkkal beszélgetett, majd előadást tartott | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: [email protected] +36305431120

Több mint egy éve már annak, hogy az Aqua SE vízilabdázói és a Nyíregyházi Sportcentrum úszói birtokba vették az Eissmann Városi Uszodát, a héten pedig ünnepélyes keretek között, illusztris vendégek jelenlétében a nagyközönség számára is megnyílt a létesítmény.

A megnyitóra ellátogatott a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes is, aki késő délután a Korona Hotelben nyíregyházi vállalkozóknak tartott előadást. A két esemény között csupán néhány perc szabadideje volt a szakembernek, de így is időt szorított lapunkra.

Ha már uszodamegnyitó, nem szerettünk volna nagyon elkalandozni a szerdai főeseménytől. A sportlétesítmények fejlesztése és építése már csak azért is érdekes témakör, mert manapság például a vízilabdának is nem csupán a labdarúgással, kosárlabdával, kézilabdával kell „megküzdenie” a gyerekekért – hogy csak néhány sportágat említsünk –, hanem a virtuális játékokkal, közösségi médiával és egyéb olyan konkurenssel, amely 10-20 évvel ezelőtt még jelen sem volt az életünkben. Kérdés, ilyen körülmények között manapság mennyire vonzó a gyerekeknek a sportolás.

Kemény Dénes megnyitón vett részt, lapunkkal beszélgetett, majd előadást tartott | Fotó: Sipeki Péter

– Szerencsére az iskolák viszik a gyerekeket úszást tanulni, azzal, hogy a gyerek bekerül az uszodába, nemcsak megtanul úszni, hanem közben példaképet is szerezhet – fejtette ki véleményét Kemény Dénes.

– Nem feltétlen Kásás Tamásra gondolok, hanem az adott gyereknél egy-két évvel idősebb ismerősére is akár, aki abban a városban vízilabdázik, már vállas, férfiasodik. Sokakat megfog az élmény, hogy látja, ahogy az idősebbek a vízben dobálják a labdát sapkában, látja, hogy mi lehet belőle. Ha tényleg megfogja, és ott marad, az fantasztikus eredmény, függetlenül attól, hogy esetleg nem lesz belőle olimpiai bajnok. Bekerül egy közösségbe, naponta van edzés, megtanulja beosztani az idejét, emellett komoly terhelést kap a fizikuma.

– Ha ezt az érettségiig, esetleg egyetemi diplomáig végigcsinálja, egészséges, csapatban működő felnőtt lesz belőle. Sokkal kevesebb ideje marad arra, hogy nyomkodja a telefonját, hiszen hazamegy fáradtan, megnézi, hogy amíg ő uszodában volt, a többi haverja mit nyomkodott, elolvassa az üzeneteket, hozzátesz két mondatot és már alszik is, mert reggel menni kell az iskolába. Nem olyan vészes a helyzet, csak egyszer bekerüljön az uszodába!

Régen sem volt másképp

A hazai sportélet infrastrukturálisan kifejezetten jól áll, ami a vízilabdát illeti, a szakember- és az utánpótlásképzés is színvonalas. Ezek ellenére a világesemények mégsem csak a magyar válogatottakról szólnak, hiszen játéktudásban több ország is felzárkózott a mieinkhez. De tud-e a magyar vízilabdázás még ma is úttörő lenni a sportágban?

Névjegy

Név: Kemény Dénes

Született: 1954. június 14., Budapest

Csapatai edzőként: Como (olasz, 1991–1996), magyar férfiválogatott (1997–2012)Eredményei szövetségi kapitányként: olimpiai bajnok 3x (2000, 2004, 2008), világbajnok (2003), világbajnoki második 3x (1998, 2005, 2007), Európa-bajnok (1997, 1999), Európa-bajnoki második (2006), Európa-bajnoki harmadik 4x (2001, 2003, 2008, 2012), világkupagyőztes (1999), világligagyőztes 2x (2003, 2004)

Sportvezetői munkássága: a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke (2012–2018), a FINA edzői bizottságának tagja (2013–)

– Mindenképpen, hiszen a magyar vagány, improvizatív, kreatív – felelt a szakember. – Infrastruktúrában az angolszász országok a legjobbak, minden gimnáziumban van uszoda, egyetemeken nem is egy úszómedence található. Ezen a téren ők előttünk vannak, egyébként mindenki mást megelőzünk. Ami a szakemberképzést illeti, a szövetség már nagyon régóta maga végzi, a Testnevelési Egyetemen is újra elindult a képzés. Ha egy volt játékos szeretne edzősködni, megtalálja a módját annak, hogy megtanulja ennek a szakmai hátterét.

– Hogy mi világverők legyünk, abban a legnagyobb akadályt az ellenfelek jelentik. A nőknél például az Egyesült Államok, a férfiaknál öt-hat nagyon jó csapat van a magyar mellett. Ez sosem volt másképp, mi sem nyertünk egy olimpiát sem úgy, hogy ne lett volna rajtunk kívül más aranyesélyes. A magyar természetesnek veszi, hogy mi nyerünk, az ellenfelek nem.

Noha a júniusban a 66. életévét betöltő szakember 2012 óta nem edzősködik, és 2018-ban lemondott a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki posztjáról, azóta sem kevés a feladata, s a következő éveket is motiváltan várja.

Szeretne változtatni

– A FINA-ban az edzőbizottság alelnöke vagyok, így ráhatásom van különböző szabályzásokra. A vízilabdások úgy igazolnak egyik nemzetből a másikba, mint ahogy egy futballista a Milanból a Juventusba. Ez nonszensz. Ha egyszer úgy alakul az ember élete, az rendben van, de nem lehet kétszer-háromszor nemzetiséget váltani. Szeretném elérni, hogy ez megszűnjön. Továbbá nagyon fontos és örülök neki, hogy irányíthatom a TF-en a szakemberképzést, így ráhatásom van a vízilabda jövőjére – zárta szavait Kemény Dénes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában