Sporttörténeti konferencia

2023.09.12. 10:07

Sporttörténeti konferencia Tiszavasváriban

Nemzetközi sporttalálkozót tartottak.

Gazdag József, a TOBKE elnöke nyitotta meg az eseményt.

Fotó: Dankovics Donát

Szeptember 8-án pénteken rendezték meg Tiszavasváriban az 58. Nemzetközi Sporttörténeti Konferenciát. A Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület (TOBKE) és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület (KMSHE) által szervezett eseménynek a Találkozások Háza adott otthont.

A rendezvény nyitányaként felhangzott az Olimpiai Himnusz, majd Ráduly Zsolt, Tiszavasvári alpolgármestere, valamint Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület és az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaság tagja köszöntötte a megjelenteket.

A konferencia kulturális ízelítővel indult, Mráz Erzsébet Irma írónő a „Magyarul dobban” című versét adta elő. Ami az előadásokat illeti, elsőnek Dr. Holler Péter olimpiakutató beszámolója került terítékre „Világbajnokságok Magyarországon” címmel. Ezt követte Csíki András nyugalmazott Hargita megyei sportigazgató, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület alelnöke „Csiki hokisok az ötkarikás játékon” című prezentációja, majd az első nagyobb szünetet megelőzően Somlai Attila újságíró „Párizsban jártunk: a párizsi olimpiák magyar hősei” címmel tartott eszmefuttatást.

A szünetet követően Hegedűs László intézett beszédet „Magyarkanizsa! Birkózó! Akadémia!” címmel. Szólláth Zoltán művelődésszervező, a Glo-Ball Sportgyűjtemény vezetője és a TOBKE tagjának felszólalása: „Határon túl, szíveken innen – magyar olimpikonok a századelőn” után Horváth Vilmos olimpiatörténész, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke és az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaság Tagjának monológja zárta a sort, „Olimpiák – vallások – egyéniségek” címmel.

A rendhagyó eseményt egy újabb kulturális blokk zárta, mégpedig Rácz Nóra énekesnő előadása. A konferenciát kötetlen beszélgetések és díszvacsora követte. 

– Megtiszteltetés volt számunka, hogy helyet adhattunk ennek a nagyszabású konferenciának – mondta el lapunk megkeresésére Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke. – A rendezvény nagyon jó hangulatban zajlott, közel száz fő jelenlétével, ami visszaigazolja azon elképzeléseinket, miszerint igenis szükség van a sportban hagyományőrző összejövetelekre. Mindezek tudatában a jövőben is azon leszünk, hogy ehhez hasonló, színvonalas programokat hozhassunk tető alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában