Nyíregyháza

2023.09.20. 14:45

Több mint félezer szépkorú sportolt együtt Nyíregyházán

Már nyolcadik alkalommal rendezték meg a nagy sikerű Szépkorúak Sporttalálkozóját.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihaly

Nagy volt a nyüzsgés és a jókedv szerda reggel az Atlétikai Centrumban, hiszen több mint ötszázan vettek részt a rendezvényen. A városi önkormányzat és a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. idén is várta az 55 éven felülieket, hogy női és férfi kategóriákban, külön korcsoportokban és sportágakban megmérettessék magukat. Az egyéni indulók mellet 25 nyugdíjas egyesület tagjai is rajthoz álltak, fogtak kislabdát, ütőt vagy akár kártyalapokat, ugyanis asztaliteniszben, atlétikában, kislabdadobásban, ultiversenyen, és játékos ügyességi sorversenyben mérhették össze tudásukat és ügyességüket a nevezők.

A csapatok a „Nemcsak a húszéveseké a világ” örök érvényű opust hallgatva, vidáman dúdolva sorakoztak fel az atlétikai pályán, ahol dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, ezt a programot évekkel ezelőtt azért indították el, hogy az idős emberek körében is népszerűsítsék a mozgást, és egyúttal egy olyan közösségi programot is szerettek volna, ahol mindenki jól érzi magát, s a jókedv garantált. 
– Önkormányzatunk nagyon figyel arra, hogy sokféle mozgáslehetőséget biztosítson minden korosztálynak. Újra indul hétfőn a Mozdulj Nyíregyháza, remélem sokan járnak, és készülünk az idősek világnapjára, ami szeptember 29-én lesz a múzeumfaluban. Lassan én is elérem a nyugdíjas kort, és nagyon sok jó példát látok itt magam előtt – fogalmazott a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra, hogy minél többen vegyenek részt az egészségügyi szűréseken is, és jó erőben és egészségben eltöltött napot, és éveket kívánt mindenkinek.

Többféle versenyszám

Szerencsére nem kellett biztatni az időseket, egész nap sor állt az egészségügyi sátrak előtt, ahol ellenőrizték többek között a vércukorszintet, vérnyomást, pulzust, testösszetételt, de a petefészek rákról és annak megelőzésről is kaphattak felvilágosítást, sokan a szakszerű újraélesztést gyakorolták. Közben öt asztalnál ragadtak pingpong ütőt bent a centrumban, az első emeleten sakkoztak, az ebédlőben pedig több asztalnál ultiztak a résztvevők. A kislabdadobásra háromszázan neveztek be, a gyorsaságukat pedig 100 és 400 méteren is megmutathatták a szépkorúak. Két külön csoportban – 55 és 65 év közöttiek, valamint a 65 év felettiek – mérhették össze ügyességüket. A helyszínen, a sportszámok előtt is lehetett még nevezni, így volt, aki a többiek ösztönzésére vette fel a nyúlcipőt és állt a startvonalhoz.

Aktív nyugdíjasok

A főként volt kórházi dolgozókat tömörítő Ezüst-kor Egészségügyi Nyugdíjasok Egyesületétől idén 35-en érkeztek a sporttalálkozóra, asztaliteniszben, futásban és kislabdadobásban is szép eredményeket értek el, mesélte Szabó Lászlóné, aki fél szemmel a futást figyelte, hiszen az egyik tagjuk akkor állt a startvonalhoz.
– Mi nem csak most mozgunk, hanem minden hétfőn megyünk nordic walkingozni az Erdei tornapályánál, vannak olyan tagjaink is, akik állandóan úton vannak, túráznak. Szerencsére nagyon aktív az egyesületünk – mesélte örömmel Szabó Lászlóné, és már ment is a többiekel szurkolni a futójuknak. Meg is lett a hangos biztatás eredménye, hiszen elsőként ért célba az egyesületük hölgy tagja a 100 méteres versenyszámban.

Közösségi szellem

A Luther Rózsa Evangélikus Nyugdíjas Egyesület is büszke lehet a sportnapon megjelent tagjaira. Egyik versenyszám után mennek a másikra.
Hudákné Sós Mária a futás után ki se pihente magát, már állt is be a kislabdadobókhoz. Amíg várta, hogy sorra kerüljön, jó kedvvel mesélte, hogy a barátnői regisztrálták be a kislabdadobásra és az ügyességi versenyre, mert éppen elutazott.
– Rendszeresen szoktam mozogni, minden este gyalogolok, sokat darts-ozok. Most voltam nyaralni Spanyolországban, ahol a szállodában különböző versenyeken lehetett részt venni, természetesen azt sem hagyhattam ki. Darts, lövés, vízilabda és vasgolyó gurításon is részt vettem, és hoztam haza egy harmadik és egy első helyezést is – mesélte büszkén Hudákné Sós Mária, s megjegyezte: minden alkalmat megragad a mozgásra, még a fiával is szokott sportolni. Az idén 25 éves egyesület gyakran szervez kirándulásokat, amin sokan részt vesznek.

Az atlétikai pályán szerdán nem igazán a helyezés számított, hanem a részvétel, a jókedv és a kitartás, valamint az, hogy jó hangulatban és aktívan töltötték el a napot az 55 év felettiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában