Autósport, ERC, Rally Hungary

2023.10.09. 10:49

Másodszor nyert Ostberg

A norvég pilóta 2021 után 2023-ban is győzött a Rally Hungaryn.

A Rally Hungary bajnokai: Mads Ostberg és Patrik Barth.

Fotó: Gazdag Mihaly

A Mads Ostberg, Patrik Barth norvég, svéd páros mellett a magyar bajnok Vincze Ferenc és a lett Martins Sesks állhatott még fel az Európa-bajnoki futam dobogójára Nyíregyházán. Mint ismert, vasárnap négy gyorsaságival zárult a viadal, melynek utolsó előtti szakaszán az addig magabiztosan vezető Csomós Miklós lecsúszott az útról és felborult. Ezek után már csak Ostberg és Vincze csatázott a győzelemért, amely a skandináv versenyző markába hullott. 

Nem rajong a pálinkáért

Nagyon jó hétvége volt, minden összeállt, ez volt a siker titka. Jó csatát vívtunk Csomós Mixivel és Vincze Ferivel is, számomra kétségtelenül ez volt a szezon fénypontja, miután a hazai versenyemen, nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznem – mondta el a díjátadót követően Ostberg. – A Rally Hungaryn az elejétől kezdve jól éreztem magam, tetszettek a szakaszok, és jó, hogy van okunk az ünneplésre is. A magyar szurkolók, akiket jól ismerek, azt mondják, innom kellene egy pálinkát, de az a rossz hírem van, hogy én nem vagyok nagy rajongója.

Az ERC összetett pontversenyét, mint ahogyan az már korábban eldőlt, az új-zélandi Hayden Paddon nyerte a lett Sesks előtt, míg Ostberg sikerével a harmadik helyre tornázta fel magát. 

A legjobb magyar, Vincze Ferenc sem volt elégedetlen, a viadal hivatalos közösségi oldalán elismerését fejezte ki a szervezést illetően is.

– Sajnáljuk Csomós Mixiéket, mert nagyon megérdemelték volna a győzelmet, de ez benne van a raliban – mondta Vincze. – Mi szerencsére hibamentesen zártuk a versenyt, és a körülményekhez képest sikerült jó tempót is diktálni, amiért köszönettel tartozom a csapatnak, hiszen remek autót kaptunk. Az utolsó egy viszonylag rövid nap volt, úgyhogy tudtuk, ha Mads Ostberg célba ér és nem hibázik, akkor már nem tudjuk ledolgozni a hátrányunkat. Nem is tudtuk. Egy-két felnit megütöttünk, de nem kaptunk defektet, és a hosszú körgyorson nagyon sokat mentünk egy Peugeot porában, de szerintem tizenkét másodperccel lemaradni egy Eb-futamon, nem szégyen, így nem lehet okunk a panaszra, sőt! Ami pedig  a versenyt illeti, az minden elismerést megérdemel.

Michelisz Norbi is helyt állt

A verseny egyik különlegessége volt a túrautó-világbajnok, Michelisz Norbert rajthoz állása, aki először versenyzett szűk, fákkal tarkított utakon, először próbálta ki magát sötétben, ráadásul még azt is meg kellett szoknia, hogy vezetés közben valaki folyamatosan beszél hozzá. Michelisz ellenben állta a sarat, s végül a bravúrosnak mondható tizenharmadik helyen zárt.

– Nagyon sok volt számomra az újdonság ezen a hétvégén, úgyhogy próbáltam felvenni a ritmust, amikor pedig ez sikerült, elkezdtem a sebességre is figyelni – vélekedett ugyancsak a közösségi médiában Michelisz. – Nehéz verseny volt, hálás vagyok a csapatnak és Robinak a sok segítségért. Nem voltak elvárásaim a hétvégével kapcsolatban, őszintén megmondom, hogy vasárnap reggel még csak meg sem néztem, hogy hol is állunk a tabellán. A cél az volt, hogy befejezzük a versenyt, és ez sikerült. 

További érdekesség, hogy a junior ERC-bajnokot Nyíregyházán koronázták meg, ez a cím a román Norbert Maiorhoz került. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában