Kisvárda hírei

2013.01.25. 14:53

Arany-program: felfokozott érdeklődés

Kisvárda (KM) – Idén kevés híján száz nyolcadikos jelentkezett a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium AJTP-s osztályába.

Kisvárda (KM) – Idén kevés híján száz nyolcadikos jelentkezett a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium AJTP-s osztályába.A felfokozott érdeklődést jelzi az a tény is, hogy a hátrányos helyzetű diákok számára kínált Arany János Tehetséggondozó Programra közel száz gyermek jelentkezett. A leendő AJTP-s diákok számára a felvételi minden évben több érdekességet is hoz, hiszen nem csupán a tantárgyi teszteken kell a lehető legjobb eredmény produkálniuk, hanem egy hétvége erejéig a kollégium lakóivá is válnak. Már a szimpla regisztrációjuk sem megszokott, ugyanis a fiatalokról nem csupán írásbeli lajstrom készül, hanem valamennyi diákról egyéni fénykép is születik. (Milyen izgalmas lesz majd fél évtized múltán újranézni kamaszkori önmagukat!)

Az ideiglenes kolilakók idén sem unatkoztak a számukra oly különleges hétvégén. A tesztek megírása előtt Bíró Gábor igazgató szólt a gimnáziumban folyó oktató-nevelő munkáról, illetve mindezeken túl az iskolában immáron évtizedes múltra visszatekintő tehetséggondozó program eredményeiről és az AJTP alapvető célkitűzéseiről. A diákok saját bőrükön is tapasztalhatták, hogy a gimnáziumi élet „árnyoldala” mellett (már tudniillik, hogy tanulni kell) azért a szórakozásra és a sportolásra is jut bőven idő. A kollégiumi nevelők és szaktanárok ugyanis szerveztek számukra város-, iskola- és programismereti, illetve -történeti vetélkedőt, s természetesen az ügyességi erőpróbák, valamint természetesen a legjobbaknak járó jutalmak sem maradtak el.

A gyerekek szinte minden perce be volt osztva, de ez ilyenkor a legtermészetesebb, hiszen a kollégiumi fegyelem mindezt megkívánja. Idén – bevallottan hagyományteremtő szándékkal – különleges szórakoztató programot is kiagyaltak a Kollégiumi Diáktanács tagjai: Ki mit tud?-ot hirdettek ugyanis a nyolcadikosoknak. A kulturális seregszemlén a tánctól kezdve a hangszeres zenén és versmondáson át az énekprodukciókig számos műfaj képviseltette magát. Különösen utóbbiak, azaz az énekesek jelentettek maradandó élményt a publikumnak, de a vers- és prózamondók is letették névjegyüket.

Lazításképpen a szombati napot diszkóval zárták a potenciális Arany-növendékek, akik számára a napokban az is kiderült: kik kezdhetik szeptemberben a tanévet a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium AJTP-s növendékeként.

Kovács Bertalan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!