Kisvárda hírei

2013.05.08. 16:18

Megszépült Pátroha műemléke

Pátroha - A templom falai feláztak, emiatt penészedett, a salétromtól pedig omlott a vakolat.

Pátroha - A templom falai feláztak, emiatt penészedett, a salétromtól pedig omlott a vakolat.

Sikerrel pályázott a Pátrohai Református Egyházközség 2010-ben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által meghirdetett „Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatásra”. Az elnyert támogatás segítségével az egyházközség a pátrohai református templom felújítására 34.956.058 forintot fordíthatott.

Pihenés a parkban

Az 1808-ban épült késő barokk stílusú, műemléki védelem alatt álló templom a település egyik nevezetessége is. Bár a karbantartás legszükségesebb munkálatait rendszeresen elvégezték, de a templomépület nagyobb, átfogóbb korszerűsítése, renoválása évszázadokig elmaradt. A tetőszerkezet és a héjazás kritikus állapotba került, a falak feláztak, emiatt penészedett, a salétromtól omlott a vakolat. Volt tehát bőven tennivaló. A beruházás során megújult a tetőszerkezet, a héjazás, a homlokzat, új nyílászárókat építettek be a szakemberek, valamint kívülről lefestették a templomot. A padokkal ellátott templomkertet parkosították, alkalmassá vált arra, hogy megpihenjenek és elbeszélgessenek ott helybeliek, valamint a turisták, a kirándulók.

A megszépült, immár akadálymentesen használható műemlék templomépületet ünnepélyes istentisztelet keretében május 8-án, szerdán adták át Pátroha közösségének.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!